[日本撚]未返工就想辭工,但係太恐怖唔敢辭

835 回覆
2384 Like 28 Dislike
又未開始 辭啦
想像唔到好似我呢d成日遲到射波挽手機嘅人係日本甘做會有咩後果
日文N1 中意日本
理科撚 讀緊master想讀多個phd 有諗過去外國讀順便走
不過一諗到日本d工作文化就覺得惡頂
我係絲 睇到日本d女人咁慘就更唔想去
日本玩就正 移民?不了
自己奴性重 要迫人一齊奴性重
日本仔真係onL9
叫佢睇十萬次吉高套劇啦
係咪得我見香港咁更加想返去
我想同香港共存亡
拎到visa搵過第二份啦
你有twitter嘅話可以加twitter
風光背後,日本工作文化就係咁黑暗
有朋友喺日本公司既香港分支都頂唔順走左,文化一撚樣
都未開始返點叫辭
某程度套劇都只係fantasy
樓主你最好係簽證完之前拿拿聲搵第二份

痴線工比痴線人做,1個月都覺得長
香港係地獄 日本就係無間地獄
法國佬就係天堂
不了 咁辛苦
不如自己創業
利申:chur緊生意
返緊間巴西燒肉店,間野好鬼貴
過來人可以話俾你地知
如果你有一個正常嘅腦部
但又原斷發夢想留日想體驗的話
強烈建議你揀咗去留學一年讀日文先
再學餘時間做下part time自己評估一下自己到底適唔適合接唔接受到佢地果d工作態度思維模式先
記著你無可能改變佢地因爲你作客佢主場
一去就去做嘢搵食,10個香港人我相信9.5個都頂唔順佢地
果度係會令你變得更蠢更鈍返唔到轉頭
你太醒佢地掉返轉頭話返你蠢先恐怖
人在外地,身不由己
每日返工你要降咗好多個Level去就佢地唔可以運用腦袋去做得更好件事
每日對住班真係蠢過你嘅人但掉返轉頭佢地話你蠢嘅人
係好難受
亦都想講果度排外係相當嚴重
除非你係老外先會有特權法叫做可以俾佢地尊重下
否則亞洲人種,格同外觀唔似佢地打扮
只會認定你係中國人
唔會識分你係乜野地方嘅人
對你一係燥底一係會單單打打一係用d手段黎玩你
所以做野我個人絕得唔建議你去做(由其係男仔,至於點解,唔想多講
除非你真係可以無視一切嘅不公不義同呢種咁嘅吹毛求疵要準確度1000%(連屙督屎都要計幾多數值嘅化學有機物)嘅環境,咁就即管去做
仲有外人想在呢度發展真係唔好諗
呢樣可以讚佢地保護本土主義係好
但衰d咁睇係極端
正如有人提話想引入咩外國風格經營但dklm唔肯聽下d外人意見仲係run緊自己果套
無錯呀,日本人係不嬲死牛一邊頸
永遠唔肯聽人講
又有尊卑職級之分
明知眼見你上邊或者輩份高過你都唔可以即刻阻止甚至間接叫停佢
唔屌得又唔話得
佢話你就無限咩都得(好多都係莫須有
你地話呀? 點頂??一個正正常常嘅香港人

點解我話留學好過做野
原因好簡單,讀書唔會有比較唔會有爭鬥
同學大家上返學上堂都係同一思維就係體驗
但返工就唔係,返工你就係公司
我身邊有好多留日識嘅人係多過留日打工識嘅人多,可以做到朋友。
而且留學時d活動event點都好過你自己一個去打工時所見識嘅野。
留學可以打工,一星期唔可以多28個鐘
如果真係想讀完書留日工作,咪趁打part time時睇清楚了解清楚一下自己係咪適合融入得到日本嘅職場文化(雖然part time都未必睇得哂咁多

總言而之,如果你本身成個日本人成個日本look日文係佢地國民日常level又受得到佢地d職場cls文化。咁日本應該適合你嘅......但我想講除咗職場文化
其實佢地好多嘢好多事都係咁麻煩,人嘅思維都係好落後。真係唔啱香港人

就算而家旅遊呀,講真我都唔覺得日本好
D服務業俾d大陸佬搞衰哂個朵後
班日本人見你唔係日本人巳經唔理三七廿一
一野就對你燥底西面唔願做
一定唔會用返對日本人嘅態度去對你
聽大家介紹而家睇緊吉高套戲
型到爆

話說我本身plan左今個星期五,想趁未返工前盡下孝心陪阿媽去北歐睇極光,但係因為喺佢地眼中為咗去旅行而耽誤工作係要誅九族,
所以我就呃佢話我要返part-time同埋屋企搬屋要幫手,所以每日得兩粒鐘可以做研修。
點知我呢個大話一講就比佢識破咗

而家我決定聽日大大聲聲話佢聽我要休息10日,
玩完返嚟再決定辭唔辭工
樓主做得好 日本人既話應該假都唔撚去繼續做野
點樣識破?
千奇唔好請病假
原來已經諗到咁長遠,只可以講

加油
on9 我覺得冇人會比人呃到

我習慣性睇Number再睇字 好清楚記得最尾係18
佢(前輩A)應該係見我推應酬推過幾次,次次都諸多籍口
(有次呃佢話因為香港情況好危急所以我要即刻返香港

就開始懷疑我啲籍口。
我同佢講返part-time,就問我:「你好等錢洗?」「返咩part-time?」
同佢講搬屋,佢又問我:「你屋企搬屋關你咩事?」「你幾號搬?」
我同佢講話,我阿媽用我個名買樓同做按揭,所以我一定要參與,
佢就話:「雖然我唔係好清楚香港係點,乜原來冇收入都做到按揭?」

我反駁唔到,唯有同佢講做到 肯定係已經穿咗煲
如果我厚面皮直接走會點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞