[日本撚]未返工就想辭工,但係太恐怖唔敢辭

835 回覆
2384 Like 28 Dislike
我因係諗過想咁同佢講
同佢講我媽發夢發到坐咗監,我要返去同佢打官司。
你未入呢個地獄已經係咁,入左去你咪仲仆街?狠心d斬纜辭工好喎
係日本返緊炒散好開心
有聽講返啲大手企業會好啲
因為働き方改革 大手會捉得嚴啲
福利都會正常有哂
樓主係返細公司?
香港都大把公司係咁, 尤其刻薄港資
而日本亦有文化好嘅外資公司
喺日本炒散嗰時係我人生最美好嘅一段時間
你日本剪一個頭係咪平過香港剪一個頭
其實價錢就差唔多 係服務真係差太遠 係香港高級地方先有既服務係日本係全部不論價錢都係咁
走啦
根本就係睇公司
不過香港比例上應該少d呢d on9
日本根本就係社畜當道嘅國家,偏偏佢地冇乜人會諗住去改變,或者就算想改變都肯定俾人屌,唯有繼續做一個被壓榨嘅小齒輪
係, 上場企業基本上有員工組織保障員工
因為香港夠曬多元化, 外資公司比例較高
其實我都想以後去日本做野, 但一定只考慮外資公司
劈炮咪劈炮, 點解要理由?
入咗去做感覺會被パワハラ
佢哋某啲大企業工作文化癲喺上黎真係會搞到人痴線
(特別係呢啲前輩後輩關係)如果樓主精神承受力夠強,可以一邊申し訳ありません一邊自我調整都還好⋯⋯如果唔係好容易會搞到半沢直樹個同事近藤咁
我而家都係一邊用廣東話屌佢一邊打申し訳ございませんでした。
但係就覺得捨棄咗自己。
點解文科都搵到it工
樓主唔考慮去做下派遣狗?
痴撚線
有冇過來人巴打分享下做派遣經驗?
以前以為要做新卒入正社先學到嘢
但如果學嘢=賣命都係免了
想問下派遣visa易唔易攞?會唔會加人工?同埋工作環境係點
如果香港間日資係香港人多, 佢地都會升香港人
不過完全唔係睇能力, 首先係睇你做左幾耐
年資一夠咁上下就有得升, 但部門主管就一定要等班老屎忽死左先有得升
所以基本上個個都經理級但下面無人 (繼續做自己野)
然後部門主管一日唔走你一日都無得上
(而佢地唔會走因為太安逸)
日資公司好似好多規矩 好似返學咁但基本上無人會理
因為日本仔離開總公司自己都好爽, 但當然佢會扮野

利申: 做香港日資
睇對話內容,似入左邪教
一邊鼓勵你,一邊X你
我分享下比你?
我做過1年派遣狗再轉正社員
做既野一樣, 只係邊個出糧比你
福利制度等等跟派遣公司
好處係 派遣公司會保你 你唔係派遣先既人

至於你話學到野唔太明
點為知學到野
(刻薄HR MODE: 你黎返工定學野?)

VISA既話, 條件適合就拎到
只係派遣既話佢可能只批你一年
(你依家用緊乜野VISA?)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞