[日本撚]未返工就想辭工,但係太恐怖唔敢辭

835 回覆
2384 Like 28 Dislike
香港人會同你咩遙距研修?
無可能呀
上面唔記得講
由於我呢份工太冇意義所以我有時會請AL做freelan屎
唔緊要架佢地直入銀行就得,好多公司都係咁
總之若要人不知就ok
屌識我既勿相認
正確
佢地程日會自製好多規則出黎等d外來豬咩都唔識
信佢就仆街
自保方法係你對眼係證據咁嘅態度對佢地
對任何佢地提出嘅野都要judge要查清查楚
唔大返佢地,佢地就係鐘意恰d怕事嘅人
東京呢方面係好嚴重
唔到你唔做一個港豬心態凡事都要judge
淨係開郵局銀行要識日文呢條咁嘅例俾我攻破咗陪朋友開戶口時
個日本人自製呢條例出黎
俾我judge佢拎條例出黎又拎唔到相關文件證明有呢條例
結果面係人俾下一句啦
Cls
聽聞係日本做外資都唔錯
係咪真?
即係巴西人打工?
外資好呀
頭腦正常樓主講既野亦少好多機會出現
最緊要搵一間多外國人既公司
岩呀巴打!
佢地自製好好鳩rules出黎你唔撚跟佢地會覺得你好蠢基本野都唔撚識
遇到少少問題就大驚小怪

屌你郵銀單野擺明係佢怕麻煩唔想幫你開啦
總之有證據就屌得
班友成日覺得外國人好煩怕左我地其實係佢地自己蠢撚過狗

你話,2020就奧運啦只會越黎越多外國人
仲唔識變通同critical thinking

同埋建議搵間多外國人既公司做野
因為入面自然會多同你同諗法既人,連日本人都會係見識多/留過學同冇咁死板

利申 又係過來人!只係而家上撚左賊船
我經驗冇咁多位師兄咁多,不過都想分享下,我香港曾經入過一間工程公司,日本人老細,見工嗰陣個HR已經同我講話老細脾氣好難頂,叫我有定心理準備,心諗,大脾氣最多咪由佢鬧,以為冇乜嘢。

點知一入去做頭一兩日,已經見到佢屌其他部門嘅人,拍晒枱大大聲咁鬧,仲要癡晒線咁掉埋嘢落地下,俾佢鬧嘅只可以企定定喺度,平時三更半夜仲要keep住WhatsApp講公事

見到個咁痴線嘅老細同公司咁嘅文化,之後份工我返咗七日就辭職
我本身都好想去日本做野,甘就比你嚇7左
我真係試過旅行俾便利店職員西我面
審犯咁審
中一二已經諗住去文化讀時裝設計
不過屋企無錢
咁好...我識人都做架仔game界但太萬能結果日日比人洗到盡
其實睇落都唔係好關日本事
基本上人離鄉殘...俾著你係香港請個南亞仔,佢又remote係屋企唔返office,但你又出糧俾佢...
你都日日whatsapp jer 住佢啦...
我冇出糧架
[國際線]去旅行都可以做文宣!!!外語五大訴求整合!
https://lih.kg/1585574
正確,佢地就係嫌麻煩
我個Fd第一次開時就係信佢講
之後一搵我陪佢再去,就俾我拆穿佢地
有時d嘢你唔夠硬正唔惡過佢地
佢地就係鐘意玩嘢
其他地方我未生活過,但東京普遍就係要咁應付佢地
其實咁樣做人真係幾對唔住自己有時覺得
好在巳經成功脫離咗
總言之啱嘅咪繼續留,唔啱嘅好快d閃
唔係有一日你會變得討厭日本人
其實大城市由其後生果d日本人係好無禮貌
想問下係日本做嘢的各位
而家我有個offer可以去東京返工
間公司其中一個老闆係香港人
但未知公司入面有無香港人 文化又係點
而家有d擔心自己去到唔適應
有無手足可以分享下多數會遇到咩問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞