[日本撚]未返工就想辭工,但係太恐怖唔敢辭

835 回覆
2384 Like 28 Dislike
同中共有得揮
你估奴隸大國呢個名流架?
你見日本仔話香港好輕鬆就知咩事
其實佢哋班後生都頂唔順佢哋啲文化
所以先越嚟越少人做嘢寧願バイト算
以我嘅觀察係,三個人以上可以大大聲,兩個人就細細聲,一個人(講電話)就唔好出聲
奴隸式工作
大家都是日本人 重要分到咁細
大把
班老屎忽退休unun腳袋年金
我做到隻狗咁得雞碎咁多仲要養埋班廢佬
仲未知我退休嗰陣年金制度爆煲未

搞爛經濟又係班廢老
搞衰教育又係班廢老
屌柒我哋又係班廢老
why should I work?
因為無人做嘢班老屎忽同政治家跳樓都唔掂
最多咪バイト咪算
慳啲洗做7仔都夠租樓生活
驚閪咩
150k?
我10年前留學做便利店バイト勤力少少都120-130k喎
啲返到fulltime咁嘅前輩300k走唔甩
有一個好簡單嘅概念
如果一間公司/地方服務好,你去做客去享受,係好過你去做職員去服務人

最屈機嘅情況係自己返工對客黑面,然後拎份人工走去啲唔會黑自己面嘅地方度享受
無錢收做義工
泡沫爆破時嗰代畢業生好多都搵唔到嘢做,
喺日本錯過咗畢業後嘅黃金三年,就好難搵得返正社,
有啲唔係唔願返,而係被社會遺棄咗嘅一代,其實幾慘。
喺日本韓國打工真係不可一不可再
希望樓主早日解脫
之前睇twitter有段片,係日本工廠有個前輩屌個後輩行路太慢,一腳踢到仆低,再大聲屌。
香港人不嬲都唔受氣
係我屌撚返佢轉頭再話898
所以日本人好容易自卑
叫人「去死」真係可以直接令一個人自殺, 意義上勁過晒我地所有粗口
同佢地討論「生存意義」係好嚴肅而且會令佢地秒哭嘅話題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞