[日本撚]未返工就想辭工,但係太恐怖唔敢辭

835 回覆
2384 Like 28 Dislike
序言:
是咁的,話說我,一個崇日撚,UGrad後就去咗日本打工,
經歷咗一份全職,三份part-time,終於的起心肝搵咗份正社員嚟做。

首先分享下傳統日本公司嘅思考模式:
(不代表全日本嘅公司,畢竟日本公司都有分開放派同傳統保守派,開放派嗰啲分分鐘同法國佬公司有得比巴打有興趣的話我可以講多啲)

1)社員每星期有五日工作日,兩日休息日
2)工作日係指必須集中精神工作嘅日子
3)休息日係指,假如工作唔太忙的話有可能可以休息嘅日子
4)一般工作時間都係朝九晚六或者朝十晚九,不過係純粹for your reference,冇咩實際意義
5)一個月嘅工時,205~225個鐘係平均,想升職建議做足260個鐘(應酬另計)
6)一般新入職會有10~20日左右有薪假期,不過都係純粹for your reference,冇咩實際意義
7)放心,草草埋埋啲年假通常都可以堆到辭職時一次過放,除非唔得
8)正職以外嘅收入來源一律禁止
9)點解?因為社員嘅時間就係公司嘅時間,你有時間就應該幫公司賺錢而唔係幫自已賺錢
10)你入得嚟做就預咗做到60歲
11)60歲之後因爲你已經冇利用價值,如果你賴死唔走的話保持扣你人工嘅權利
12)想轉工,冇問題,要有心理準備最後一個月會比死更難受。因為下屬辭工有可能會影響到上司嘅performance
13)亦唔係話一定冇辦法和和氣氣咁辭工嘅
14)但必須要符合下列條件:
  (a) 辭職員工為女性;及
  (b) 工作滿三年;及
  (c) 年介20-40歲並ーー
   (i) 即將結婚;或
   (ii) 即將分娩。
15)於是近年有一種律師樓,係專門幫人辭職的。當你覺得公司太恐怖連遞信都唔敢的話律師可以幫你搞掂晒
17)但請律師有個問題係,冇禮貌。日本人為咗禮貌係可以去到好盡。佢地為咗要見到你喊住認錯,唔比你拍拍籮柚就走咗去,係乜都做得出...... 例如ban晒你間學校嘅師弟妹以後永不錄用,或者擔心你唔記得同屋企人分享心事,幫你打比你老豆

入正題:
話說係咁,
佢地9月頭話請我,而家等緊visa,一批就正式返工。
但係佢地知我冇嘢做,未入職前以經逼我每日朝9晚7喺屋企遙距研修,
實際上同返緊工冇分別(只係冇人工)。

可以俾你地睇下我平時研修時嘅情況係點:

作為一個不羈放縱愛自由嘅香港人,我而家只係好想快啲脫離呢個地獄,但係連打電話同佢講辭職都唔撚夠膽,又怕佢發爛咋唔比我辭。所以上嚟搵巴打集思廣益下兼壯下膽

送多一個冷知識:
如果你有試過喺東京朝頭早搭火車/地鐵,你會發現佢會有個牌寫住今日有邊幾條線有「人身事故」導致嘅延誤,每朝都會有一兩單。
日本有種職業清潔員就係專門去清理呢啲「人身事故」
怕比人屌所以唔辭?咩玩法?
番工玩緊iphone覆你
日本工作文化真係比垃圾更垃圾
香港已經好垃圾
如果俾人發現你有辭職嘅心,你慘撚過唔辭
香港工作mode都係咁咋,不過無辭職果堆咁痴線
有冇原文,好想知係點
大家咁話, 就收工啦
辭啦,傻嘅先做
大把工可以做
Unun腳幫啲on9架仔執下手尾
唔洗OT都有唔錯人工

IT狗就跪住咁請你

日本返工慘撚過食屎wo ching
香港就算打閪工都無咁難頂,何必呢
日本人係覺得無問題所以做
香港人係覺得有問題但繼續做
點解咁想去日本返工
最怕係佢地提出啲無理要求先比我走,例如賠錢
比你感受下
樓主介唔介意講下返邊行架?
(利申日本撚+1 有諗過去日本做野
但果邊嘅公司文化太折磨人 其實唔返office係咪就會好d
我以前做嗰份都係,只係工種出唔到visa所以做唔到落去 而且我呢啲新卒仔有人請已經好好

利申:打算做IT狗
話俾你知樓主數唔到16
因為喺嗰到生活過,啲最friend嘅friend都喺晒嗰到,同埋想攞佢地居留權
我以前返過音樂零售,不過係バイト。而家呢間係廣告公司
想知樓主做邊行
我依家讀緊專門3年級 下年要搵工
想有啲心理準備
唔講又真係無留意
做廣告應該都係有返工無放工
但如果辭左呢份你諗住搵咩野做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞