[日本撚]未返工就想辭工,但係太恐怖唔敢辭

835 回覆
2384 Like 28 Dislike
不過有日本妹
上網search 日本career forum
抵你死啦垃圾
明白日本工作文化咁嚴峻都仲去
想問下入職前點分一間公司係傳統定開放?
唔好唸恩呢樣嘢 綁你自己手腳 我都因為咁唸曬左自己好多時間
邊間?
傻仔黎 日本仲撚勁
樓主係絲?
日本男仔條丁平均大唔大?就你含過既計
而個真
唔好諗啲咩恩唔恩情
或者個前輩係真心對你好
甚至可以食飯傾心事
但未來唔知你會因為做咗啲咩(可能只係文化差異)
會令佢討厭你

利申:經歷過,同前輩反目之後覺得之前嘅付出白費心機咁,頓時冇咗方向。
佢個tofel要求咁低?

不過日本既能力試基本上都係

連JLPT都係一樣 淨係得陰陰濕濕題目 連最basic既oral writing 都無
我都試過好似你咁
不過出來做野
係睇錢,同快唔快樂
做野唔好重感情
走左之後,你會發覺冇咩野,而且仲鬆一口氣
btw 11月中去日本wh 我得n4
睇吉高一口氣睇完。
有集講話個部長為咗鼓勵個廢青賣命,
就係咁讚佢有才華有前途,將來肯定會點點點點點
聽到之後發現同我個前輩講啲嘢一模一樣
有種俾人呃咗嘅感覺

一日過去了我仲未敢打個電話
我發誓聽日再唔打去辭職/講假我就自爆
Shit, sorry 㩒錯負皮

加油啊
拎撚左visa過黎先
你有working visa 轉工易好多
Lm
哇痴撚線到
唔怪之都有日本人唻香港打工
加油樓主 等你好消息呀
未正職入職已經パワハラ你,又要你喺未有正式合約+無人工之下做公司野,點解仲要入職?
擺明ブラック,入左職仲得了?
趁未正式入職,你份履歴書唔會多左一間公司,快手搵過份工啦兄弟
就係咁西先請新仔,你入到去死緊
日本大部分公司都係ブラック企業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞