[日本撚]未返工就想辭工,但係太恐怖唔敢辭

835 回覆
2384 Like 28 Dislike
想問吓咁多位,如果去到日本自己開鋪頭
你哋會做咩好?
香港人生活習慣唔岩日系
可以整到一樣但佢地好少自己花時間整
香港人係東京既圈子唔係好大
去開的香港人既舖頭hea 開
都收到唔少料......
睇原文覺得幾有禮貌唔太惡,係咪我奴性重
我做ipo advisory... 好似間間都係咁架wor
嘩.....你咁問
我都賺夠了,想比其他人賺下
啲傳統日資公司觀念真係好閪

我喺hk讀嚟緊u grad,想將來試吓過去日本生活,但未諗到讀專門定大學院,定直接做嘢
本身對entertainment都幾有興趣,不過怕grad後直接去apply的話外國人感覺未必請
但唔想嘥錢又讀多兩年專門,但又驚去到無人請/做唔慣好迷惘

利申有N1,有做過下翻譯part time
反上去睇睇 原來樓主唔識數19

你已經比我呃咗上去睇
日本社畜文化非浪得虛名,社員間人人自己明明唔想做畜生,但同時屌9人地唔做畜牲,結果形成一種很好管治的社畜文化。

每日寫日報,每週寫週報,每月寫月報,反省完要檢討,檢討完要改善,改善完要做課題,做完又要反省。。。
呢個係唯一解決問題嘅辦法

要唔比人屌一係就自己做,但係做咩好
講到咁勁咪又係睇下邊個無啦啦射波
香港時間咁細間坐到又唔舒服、點hea 呀......

名就唔會開啦,又比人話打手

總知就唔好去華記啦

試話十年冇聯絡既同事
竟然都係東京香港人既浦點聽到自己近況.....
成日覺得呢d文化好多上司屌女下屬。。
珍奶店 宜家hit到仆街 賺快錢
做野啦仲上連登
整檔一芳享果邊應該大鑊
11月開始係日本返工 依家搞緊visa
比樓主搞到好驚
唔洗驚。。應該其實唔係份份都咁
寫日報又係on9
我之前個部長又係比上頭叫佢order 下面既人每日交
點知個零月後冇人再寫,部長自己攪掂社長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞