[日本撚]未返工就想辭工,但係太恐怖唔敢辭

835 回覆
2384 Like 28 Dislike
可能我非大手啦
全社500人左右
會長同副社長都對我好好
日本老婆
下年畢業本身都諗住留日
但做落就職活動太辛苦
決定返香港搵工
反正本身都係諗住留多幾年練日文同攞下工作經驗
加上而家香港又咁好想返去
cls公司
+1 留名
0. 人身事故通常都係⋯⋯ 好似聽過話如果係意外受傷有另一個名?救助活動?我都唔太sure
1. 因為後生時太搏,一早冇晒感情,各自有外遇,咁早返屋企都冇用
2. 唔清楚,淨係住過東京
3. 睇公司。但一般女人都係做到生仔就辭職或者冇晒事業心,所以有啲公司唔會俾女人升得高
4. 如果講日文講得OK,埋堆係冇問題。升職唔清楚。但都理解嘅,同女人一個原因,怕你做做下唔做返鄉下。
5. 可以咁講掛,最主要係因為飲醉晒
6. 應該差唔多。我住過Share house都內4-6萬已經搵到唔錯。租apartment就10萬到。好多公司都全額補助交通費,所以唔介意搭車搭得耐可以住偏遠小小,雖然遠極樓價都差唔遠。
7. 我而家講日文流暢,口音都冇乜,但睇我用嘅詞彙會發現我係外國人,有時會詞不達意咁。我打成一片嘅話冇問題。工作,睇職種,我只今in過好多份,當中會嫌棄我外國人嘅多數係法人営業。你想同後生仔打成一片唔洗日文好好,但要識聽後生仔講嘅語言同潮流,例如明星嗰啲,咁佢地就會肯同你玩,好多時都係教科書學唔到,要睇電視睇twitter學。
8. 我就未遇過,一般都好好人。通常比人岐視都係因為串,或者成日圍埋一班外國人自己玩。
9. 未聽過,埋堆去飲酒咪得使乜食煙。但就算唔食煙都要忍到陣味,因為去居酒屋一定有人食
10. 有得揀唔去架咩
日本男仔覺得食煙係型,冇咩健康意識。
不過我好欣賞日本salon 既服務夠睇貼周到剪開6000yen 既salon
知唔知點解香港人覺得日本嘢咁美好?
就係靠壓榨員工得返黎,
你仲自己去送死
讀梗master留個名
雖然諗都無諗過留係日本就職
辭咪辭 驚閪咩 當面屌鳩佢日本人就唔敢出聲
唔怪得日本人畢業喊到咩咁
如果唔喺嗰邊做幾年野先,一畢業就翻香港,會唔會翻到香港搵唔到工?
冇錯 唔係壓榨真係佢地文化黎
最少識日文有留學經驗有cert 唔做日本老頂既日本關係公司我唸冇問題
香港有手有腳點會無人請
https://youtu.be/eOoo9Xf6KPU

受夠了!我 要炒老細
呢套戲啱你睇
知唔知點解香港人覺得日本嘢咁美好?
就係靠壓榨員工得返黎,
你仲自己去送死
冇錯 唔係壓榨真係佢地文化黎
講真 香港人冇佢地咁驚比到麻煩人
大鳩你果啲野你做到唔順氣咪直接飛返黎
乜撚野同校師弟師妹永不取錄
睇完都笑出聲 關自己撚事咩 啲傻閪日本人先咁驚呢啲野
條友做得野嘅話間公司唔請係佢地蝕
外面大把人爭住請
呢啲弱智威脅真係聽到都忍唔住笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞