[日本撚]未返工就想辭工,但係太恐怖唔敢辭

835 回覆
2384 Like 28 Dislike
班老屎忽唸住點撚你都係唔辭
一辭佢就擘大個口坐撚左係度
屌。。睇咗呢個post之後好撚驚。。我依家喺日本讀緊書仲諗住畢業後留喺度做嘢
咁撚恐怖嘅。。。
有咁正嘅工
希望我呢邊畢業後都可以揾得到
Send咗message, 藍剔我
樓上冇錯 未入職就趕頭趕命扮老屎忽既公司快啲走好 好彩你未入職 唔洗多間公司履歷
好想去做 想求心得
建議樓主先返半年工,假如真係「ブラック企業」嘅話,再辭職都未遲。

利申: 日本工作5年 (3年文部省,2年大手商社),
5年日資銀行,歡迎問日本關連問題。
咁咪會劃花CV
唔會,因爲佢根本冇嘢好參考,每間公司都係要做半年先會知道乜嘢真實情況。
除非唔寫落去

但唔寫做半年宅男
https://job.connectiu.com/en/

覺得呢間agent點?
反正樓主之前都係做PT,咁唔寫都冇所謂啦!
日本公司冇你想像中咁強大,特別係會用LINE,
未返工就已經開始叫你做嘢嘅公司,大間極都有個普。

真正嘅大公司,係會有員工訓練手冊。
我嗰本仲晌手,直頭係天書。
冇聽過,唔好諗,要搵agent,搵Robert Walter嗰啲外資系同你晌日本搭路會更穩陣。
要半年先知間野係咪black咁佢都收埋得幾好幾陰濕喎
一睇就知唔會好過既會社你仲要做半年 有自虐傾向?
仲以為佢地比香港更討厭jumpy CV
係 仲要唔只一本
起碼公司一本, 員工工會一本
工會有權力行頭 會保障員工一切福利
唔係呢個問題,單純從嗰幾個Message,
係冇可能就咁判斷佢係咪Black。

要做正社員其實都要過三關斬六將。
每間公司都有佢嘅社風,好同唔好。
我做過好幾間日本公司,每間公司都有佢嘅好同唔好,
你唔可以因爲一個Aspect就一刀割,咁你做任何一間公司都唔會做得長。
佢哋肯定係比香港更加唔鍾意Jumpy CV。
但係冇人叫你寫落去㗎嘛~
只要你寫你繼續炒散,佢唔會因爲呢樣嘢而歧視你。
明白

但香港會歧視做炒散
外國人晌日本炒散係好正常。
日本公司正社員要請外國人,有好多好多掣肘。
佢哋淨係攞Visa嗰部份已經係非常困難,
除非係大公司,如果唔係,非必要唔會請外國人。

所以我叫樓主做咗半年先再決定,
因爲佢可能冇諗過,其實一間公司要請一個外國人係有幾麻煩。
同時佢過咗咁多關先因爲呢啲小事而未入席已經唔撈,未免浪費。

兼且,站在香港人立場,係有少少做臭我哋刻苦耐勞嘅名。
原來係咁

不過係香港 某D行業做炒散都係好正常 如工程 有project 請人 無project 炒人 完全同炒散無分別
做工程嘅當然係,但係日本連做工程都好少會炒散,因爲都有「組合」
同意

因為有d日本人可能係第一次同外國人做嘢/相處
樓主同樣作為在日港人嘅代表之一
可以再考慮下點做

利申 在日會計jj
佢意思係「下請け企業」?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞