[日本撚]未返工就想辭工,但係太恐怖唔敢辭

835 回覆
2384 Like 28 Dislike
日本公司training 成日都唔當你返工
冇人工收
成日搞埋啲pre course
搞到自己批唔到visa咪得
之所以咁做日本人真係好大壓力
而所有出自日本既product都好好質素

佢可以點搵你屋企人
唔通佢地識中文?定飛黎香港?
換份冇咁傳統嘅好嘅喎
我只係一隻打code狗
幾好睇wo
日本工
日本旅行可以,生活?不了
啱啊都未見過香港後生仔咁up dup受人氣
唔啱做就梗係劈炮啦
工都唔敢辭咁後生應該好多機會先係,搵過份啦,加油
個語氣好似無樓主譯得咁癲
不過日本仔表裡不一出哂名
崇日撚竟然會返日本工 我真係笑左 少年你太年輕了
唔做好過做啦
垃圾文化
邊行
Cls 公司
同佢地講你星期六日出咗去掉雞尾酒,睇下佢地仲敢唔敢咁串
番工死,不了
chiing 可以加TG?
@manridehorse
日本返工做外資唔該
唔想幾年後見到頭條
自己揀咗間黑企業怪得邊個
我試過下晝3-4點左右,喺東京搭地鐵想去某地方,仲有一兩個站就到,突然停駛兼掉頭,只見月台顯示「人身事故」

係咪即係有人跳軌?

仲誇張嘅係,午夜十二點幾搭鐵,架車可以滿座!大部分係西裝友,睇落係啲員工放工後加班(或扮加班)、應酬
然後攰到PK趕尾班車返近郊嘅屋企

1.聽聞男性社員太早返屋企,老婆會認為佢冇用,所以有冇咩事都搞到好夜先返屋企,係咪真?

2.係土咪只有東京呢啲大城市先係咁?

3.女性社員喺公司係咪真係行行企企,斟茶遞水,冇乜地位,或冇男社員咁有地位?

4.外國人喺公司係好難埋堆?升職只揀返日本人?

5.日本人平日講嘢陰聲細氣,但一到夜晚,啲西裝友去居酒屋飲酒作樂,甚至之後搭車時超大聲,佢地係咪工作壓力大到顛,喺度講老細是非?

6.人工高唔高?要用幾多成薪金交房租?自己住定要些牙?同日本人同工同酬嗎?

7.你嘅日文程度,足唔足夠應付工作?以及同日本人打成一片?

8.日本職場係咪都會歧視外國人,搞小圈子?

9.男社員係咪就算唔食煙,都要一齊去打邊爐埋堆?

10.唔同老細放工後應酬,有乜後果?

識得人喺香港嘅日本公司做,由於香港人唔buy日本人呢啲職場文化,唔會加班加到顛,日本人都覺得喺香港或日本以外工作超爽!但朋友話升職不論能力只升日本人,日本佬食煙亦顛晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞