[日本撚]未返工就想辭工,但係太恐怖唔敢辭

835 回覆
2384 Like 28 Dislike
有好多都好好嘅,
有啲好到返多咗10分鐘工,一年請唔夠10日假都會俾人鬧
可以既 不過出街難keep
不過做左一排就剪短左
平時頭髮都無時間剪
對自己個頭越黎越hea
洗頭洗到麻目哂
真係想像唔到日本既salon係乜世界
btw想問問。。 係咪所有日本人都唔遲到
有朋友響日本做過WH
佢話㗎仔㗎妹真係好廢,人地做兩日既野佢兩個鐘做完
所以基本上佢果時係日日返工煲劇
希望無事唔想再搵工 日文interview好辛苦
日本人真係奴性好強
其實日本少子化唔係難請人咩
似搞死自己多過威脅人
老實講真係好睇你公司
我好多frd喺日本打工都冇一個好似你間公司咁
你要同師傅做野熟到知佢下一步要做咩快過佢準備
其實姐係貴價場咁
send 錯發夢相
香港咪又係咁

只係可以任意辭職姐
法國佬公司又係點
我以前WH時代,返過份超市,每日冇客落單嘅話可以訓教訓足8個鐘/去附近公園散步,係新加坡佬公司嚟。只係當時個日本腦頂特別西,手腳慢小小就叫你自己計下值唔值呢個人工
原來日本職場文化咁痴線

畀我會即辭,真係睬佢都傻

我唔會為了公司而出賣我自己
日本啲職場文化真係好撚濕尻
好彩做緊外資跟鬼佬
利申: 今年fresh grade
中共式返工
9. 唔記得睇咩講過 唔識食都要食係因為想鼠出去抖抖氣
哇, 個個日本仔都咁順從, 用職場DISC性格分析的話,
大部分人都D (上司) S,C(下屬)

reference:
DISC是美國心理學家馬斯頓提出,理論包含有四項因子,這四項因子分別為支配(Dominance)、影響(Influence)、穩健(Steadiness)與服從(Compliance)。企業里常用DISC行為分析方法了解員工心理特徵、行為風格、溝通方式、激勵因素、優勢與局限性、潛在能力等等。
其他唔知
不過起碼唔會有d咁撚痴線嘅前輩abc掛
香港人成日覺得日本就係天堂,崇日崇到盲目,最誇張見過連廁紙都要買日本貨,其實每個地方都有佢唔好嘅嘢,而且移民去到其他國家唔係就高枕無憂,唔係就冇煩惱
冇錯
所以我都會自己做
聽過日本人有人搞個黑心企業database
日本人自己都話啲僱主越黎越無良

但係有關放工時間
夜晚五點幾六點就開始塞車多人放工
十二點我無搭地鐵我唔知啦
夜晚十點零仲未有得可以執屍
間中有見到飲完酒嘅人成班未到十一點就散

真係睇你做邊行邊間公司啦

之但又係咁樣
日本仔請外國人係咪會再苛刻啲
呢個又可以討論吓
其實日本法律好完善,保護員工保護得好好,
辭職要求賠錢係犯法
只需要有兩個星期通知
OT或者收工收得夜要計返錢
工時唔可以超過幾多粒鐘等等等等

只係好多公司都當呢啲條文on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞