[日本撚]未返工就想辭工,但係太恐怖唔敢辭

835 回覆
2384 Like 28 Dislike
樓主爸打大學係邊科?
會唔會唔夾?
我唔係建築嫁
合約雖然寫朝九晚六
但係聽講新入職嘅員工要提早成個鐘番公司prepare 係咪真係咁?! 如果要早番公司 咁要做幾多年嘢先唔洗再早番?
佢地話係潛規則
要早過所有前輩番黎
番黎print 嘢 或者做其他雜工
早返真係會 岩岩入職我都返早十分鐘
點知過一排老闆捉我入房屌 話個個都話好早 叫我返早半粒鐘 點知而家返8點半 我都仲係成team最遲先返果個
仲有每個月要開兩次早會 返7點半 我都係返早5至10分鐘,點知全公司個個都好早返到去
不過我係係日本既韓資公司未必同日資100%準
係得香港人先咁鍾意連讀書curriculum都要貼近現實世界
仲開大學黎做乜?摺哂佢開IVE啦
文法中學curriculum都好離地,快啲開返職業先修中學啦屌你老母

就係人地日本請人唔睇major先可以utilise到每一個fg既potential
Otherwise田中耕一應該唔會有noble prize
咁都要貼地啲嘅,商科嘅orientation一向都係歐美為主架
同埋讀U都唔等於離地架
睇原文覺得佢好為你諗, 但...有啲煩
ching 人在日本?
我係日本想轉工 有意 Tg 傾傾?
日本啲工作文化真係痴撚線
所以出生率咁低係正常 咁既壓力同工時下點結婚生仔?
就算佢遲下開放移民 都吸引唔工人才啦
我而家嗰間合約10點鐘但要7-8點半返去聽社長訓話
歐美既商科都係果堆theory架啦,有分別咩?
冇話讀大學係離地,但係大學學既野係你個定義黎講就係離地
不如香港直接將啲degree比啲出面公司hr教啦,唔撚好再哂時間學埋啲垃圾theory,一畢業就埋位開波好未
你無埋堆 人地應該成日講你
大方向係早返15分鐘坐係位, 不過唔一定
好似我搭巴士 根本夾唔到時間早15分鐘到
每日都係7~8分鐘前到 從來無去到15分鐘咁多
然後有3分鐘係做radio體操
做緊外資
好free
真係癲撚咗先會去日本打工
其實係日本做d便利店同PT,人工同全職係咪差唔多,又輕鬆
點解要去做全職工做到60歲,有咩分別?
人工方面 我答你唔係 正社員多好多福利 又有BONUS
工作量反而可能差唔多

全職工做到60歲因為日本公司
你越做得長 佢真係會升你職 睇年資多過JUMPY
(你唔係特別廢 或者間公司特別鳩 的話)

做PT唔可能有升職既餘地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞