[日本撚]未返工就想辭工,但係太恐怖唔敢辭

835 回覆
2384 Like 28 Dislike
好懷念以前原宿剪開嗰間,
4000幾洗剪吹
染/電都係7000幾8000,
手勢又好,服務又冇得頂,仲要好靚仔
未睇晒 都覺得恐怖

不過都想去日本做嘢溝日本妹

係香港做building services consultant 唔上唔落

可以去日本撈乜?
睇你大學張CERT個MAJOR係乜
拎VISA要同個MAJOR有關係
Mechanical engineering
真。道歉道得多個人慢慢會變得好撚卑微
利申:在香港做過日本公司,因為係絲,講野要十級客氣態度都盡可能卑微,然後D上司就好Happy
而唔係同工作有關係?唔係好明,求解
呢個好似係真

同歷史只能去日本做歷史學家

讀英文只能教英文
呢啲19工 中港資都大把
係要同工作有關 但大至上有關就OK
我比個例子你

照上面巴打MAJOR ME
我比個例子
你可以去間公司 主要產品係生產金屬零件既
然後你可以入去做SALES
你申報 聲稱自己係運用你對工程上既知識乜乜77
唔一定要撈工程佬
無架 全世界係得日本職場文化

係香港打工個個FG月入5萬UP
返工淨係上網無野做
去日本果班全部LOSER
前輩文化真係好撚難頂

日本 韓國 台灣都有

日本都係適合去玩
ok , 明解。。。 我之前仲以為只要間公司請你,話會幫你搞visa 就可以。。。
其實申請VISA係你同公司夾口供
實際上做乜 入國管理局唔會查你
只係唔好太離譜OK
お忙しいところにも関わらずご返答いただき、
誠にありがとうございます。

我而家乜visa都冇,如果入咗呢間就會有技人國
因為注重培育新人嘅公司會肯唔嫌棄你冇即戰力。
唔識IT就教你IT,唔識sales就教你點sell人,教到你識為止
浪費一兩年教你然後expect你貢獻間公司一世
顧客方會中意日本多啲
好多年冇去香港salon 突然去一次真係會有啲wtf
我覺得如果你仲想留係日本有兩個方法
一係捱呢個生活三四年,令自己強過80%日本人,做野掂既人,日本人不分前後輩都會好敬重你
一係搏下入大手,日本睇大手名好緊要,會覺得你入到係好勁,咁到時大手難頂,走出去都多公司爭,就到你揀間適合你既公司既時候啦

一竹竿打撚曬成船
亞裔職聲就係專出奴隸(當然都有分輕重,日本應該都係最嚴重)
想做返個有人既尊嚴既打工仔,請考慮歐美國家,或南半球兩個羊多過人既國家
走喇,地獄黎嘅,點頂啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞