[日本撚]未返工就想辭工,但係太恐怖唔敢辭

835 回覆
2384 Like 28 Dislike
反正好多外國人
講西班牙文既人佔一半
係..見到佢地對服務嘅完美主義都知背後有幾大壓力

所以去日本做接受服務同成品嘅お客様就好...
工作真係不了
你見過鬼仲唔怕黑想再黎
傳統日本公司仲迂腐過香港政府部門
日本純粹旅行就好
社畜呢個阿唔係浪得虛名
有屋企人喺香港行街出咗事,無啦啦比失控警察打,又冇得送院反而送咗入拘留所,聯絡唔到,好撚耐之後骨折住咁比人送咗入院,一問之下原來一路骨折住咁比人困住5個幾鐘,仲要比人笠咗幾個無實之罪。

要留喺香港睇住佢照顧佢,陪佢打官司打甩啲罪名,打官司爭取返應有嘅權益?

咩啊,有良知嘅香港人個個都係屋企人。
間野佢開定佢有份?佢賣左命咁款啵

自己賣唔夠仲要其他人賣
返來香港啦
唔准黑處女座架
日本辭工同香港一樣,你想辭就辭,日本法律講到明人係有選擇工作既自由,只要你唔計較人工跟本唔難搵過第二份(只要你唔係老餅)日本唔會無得你做,如果你怕辭左搵唔到第二份同收入既工,咁無野好講,做一世奴隸囉
其實日本旅行就好做野不了果句係有正確既地方

唔好負皮住聽埋我講先

點解係日本返工好多人會覺得辛苦
第一樣問題係你地一畢業就去做薯仔呀
前後輩觀念重既日本公司你做薯仔即係俾全公司恰
第二個問題係你地做埋d唔難做既位呀
同香港一樣,唔難做就好易搵replacement 咁佢恰你咪恰你囉

作為係日本日資公司做得好happy既人
身邊都識六至七個係日資打滾得唔錯既香港人
我地既共通點係:
起碼係香港做左大概十年
做既職位已經係管理層級既中層以上
做左十年野升職唔靠轉工都坐火箭既真係有料人士

我地基本上做野係身邊既人睇到o左嘴
完全大返佢都冇問題果種
咁樣係日本做就好舒服啦

之後你會問
咁勁既人係香港做咪仲好環境
點解會去日本做
咪同你地諗法一樣
想係日本做野就係咁簡單
日本年金係靠依家做梗嘢嘅人去養班退咗休嘅人
少子高齡化咁嚴重
仲要依家嘅後生仔寧願無咁大壓力打份pt就算
年金儲備只會越嚟越少
但要俾嘅人就越嚟越多

各位喺日本返工有俾年金嘅
如果歸國記得申請拎返筆錢走
之前有朋友係個邊讀完書
做過間日本公司
又係啲咁既情況
但係佢第一句就用英文屌柒班只係大佢兩年既前輩
然後直接quit咗唔做
如果做得唔開心,早走早着啦巴打
價值觀都唔9一樣,勉強落去無幸福
唔係就好似我依家咁,鬱到要睇精神科
你le間咁睇似係保守派公司wor
笑撚死
うわぁ MJK 三連休フルに使うなんて!私なら一刻も早くこの仕事やめるわ
我有阿 vinsento_d3
擺明イジメ
你俾人撚緊狗喎
寫人身事故嘅牌就係寫架車仲有幾耐到同目的地,月台一抬頭就見到,之前住過日撚日都有人跳軌
辭職加屌返佢轉頭啦
成隻奴隸咁
傻豬,搵其他出路啦
賠錢即走la
請問VISA要比咩錢?
入管果4000羊???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞