[日本撚]未返工就想辭工,但係太恐怖唔敢辭

835 回覆
2384 Like 28 Dislike
你唔好話,我碌鳩真係識飛
你老母係雞添,討論下都要聊交嗌你依啲人唔死都無撚用
最後果句意思係
我只係聽到藉口
唔算係專for,
但歡迎外國人的話強烈推介career forum,東京場同Boston場都值得去,雖然東京場啱啱完咗。

如果日文有near-native的話建議用返日本大學生用嘅rikunavi, mynavi嗰啲,選擇多好多
ごめん睇漏咗

我一陣就去同佢和理非,因為聽晚就去旅行

而家係煩緊請10日假定係直接劈炮,劈炮又唔知同人事講定同前輩A(直屬上司)講好

要我打電話俾前輩A我真係唔夠薑
WH用過啦而家係工簽
如果有得一世WH我肯定會一世喺嗰邊半工讀做廢青
你唔識同佢講 關你尻事咩
寫報告連真係好撚on9 ,好似邪教咁,檢討>改善>下次點做得更好>loop
ok thx
傻豬!
總之返工唔係賣命
你又唔會見到佢既唔洗比面佢地
直接講都係line所以想講乜一次過爆晒佢
之後再block鳩佢
只要你喺香港做過幾年野再去打日本工你會發現日本人做野係on9無極限,成日做啲超級無謂野,效率之底你會覺得如果嗰啲公司喺香港開既話一定執左九世
做到,屋企人做彌償人就得
真心唔明你驚乜,佢又唔係貴族你又唔係奴隸
能夠迂腐過香港政府部門 咁入去做都幾撚仆街 唔怪得咁多人揀死
寫報告都算,遲到都要寫悔過書先on9
做夠移民即辭做便利店pt好過
因為太社畜嚇到一班人做ニート
如果wh 返下hostel 雪場 嗰啲工又點睇?
香港都有閪工,但話辭就辭
咩叫做技人國?
其實各位巴打問我點解驚,
我自己諗咗好耐都唔係好明。

其實與其話係驚,係該係話唔好意思。
當時我發晒誓咁話會努力,
佢哋見我乖執我呢個乜都唔識又冇人請嘅新卒仔返嚟話唔識唔緊要,慢慢學。
我pass咗final-in仲成個office嘅人都好開心,叫埋啲老細嚟幫我開welcome party,
有啲前輩甚至自己啲嘢唔做,寧願開多個鐘OT,什至休息日都返工幫我睇功課。

的確我係好唔認同佢地咁嘅工作方法,但始終係有恩於佢⋯⋯
就算走,都想好好打個招呼唔想反面,
但又知道佢地條氣一定唔順

死啦我係咪冇得救
你唔做, 都會請第2個人
所以wfc \/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞