[日本撚]未返工就想辭工,但係太恐怖唔敢辭

835 回覆
2384 Like 28 Dislike
如果老細係香港人應該ok
當試下囉反正visa都批左唔岩咪轉
同韓國一樣父輩關係 大你一日都要叫前輩
返工返到痴撚咗線 巴打快啲轉第二份工啦
樓主唔理我
碌你老母柒咩,公司CRO我都屌走過,咁都碌柒?
香港髮型同日本唔同派別 扯唔埋黎講

價錢就..一分錢一分貨咁
派遣都係技人國,
其實間間公司都會OJT
其實佢地好驚power hara
根本日本人乜都可以告, 想私鳥會屈賠錢, 因為佢唔想間公司榜上有污名
基本上同屈痴漢一樣
你可以試下大一大佢因為佢以為你唔知
これパワハラになってますよね?
之類
係日本耐左講呢句尬要勇氣 所以要一開始已經有要頂到衡既心理準備去日本做野 同化左委協慣就仆街
入咗去做感覺會被パワハラ
佢哋某啲大企業工作文化癲喺上黎真係會搞到人痴線
(特別係呢啲前輩後輩關係)如果樓主精神承受力夠強,可以一邊申し訳ありません一邊自我調整都還好⋯⋯如果唔係好容易會搞到半沢直樹個同事近藤咁
同韓國一樣父輩關係 大你一日都要叫前輩
其實佢地好驚power hara
根本日本人乜都可以告, 想私鳥會屈賠錢, 因為佢唔想間公司榜上有污名
基本上同屈痴漢一樣
你可以試下大一大佢因為佢以為你唔知
これパワハラになってますよね?
之類
係日本耐左講呢句要勇氣 所以要一開始已經有要頂到衡既心理準備去日本做野 同化左協慣就仆街
你覺得自己唔岩串返佢轉頭佢地會覺得你搵緊藉口…
都痴撚線
覺得自己唔岩梗係要駁啦!
但佢EXPECT你要答: 係我錯了
上次同條垃圾前輩嘈
我一路駁一路串佢, 同佢嘈嘈到全公司都聽到
佢竟然話:
言い訳しか聞こえないが。。
冇呀我真人應該都會講唔出口, 所以只係建議下樓主LINE隔住講會好D
我敢串人但唔敢撻呢D hara出黎驚用錯
個工作文化好變態,直頭好似想你成世就淨係focus幫佢返工咁
樓主你係Working Holiday定用真係去做嘢嗰隻visa
最後句日文咩意思
真係好痴線
拎香港尺度黎擺係日本用
派遣
係大阪返左兩個用
做既野都幾簡單 無乜壓力
同事知我外國人 又唔洗特別用敬語
收工準時 仲會叫你快d走 之後佢地執手尾咁
唔識做就野直接同佢地講 わからないで 申し訳ない
同埋派遣果邊溝通好 到時幫續Visa
雖然唔係日本撚,但好認同!
韓仔有冇痴線嘢
咁香港人去到日本係咪要幫人含呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞