新手 男士護膚心得

1001 回覆
59 Like 20 Dislike
同埋痘疤唔係淨係得激光做得到 仲有Zo 3-step peel都得
或者係ultra pluse等等
要睇嚴重程度
Lm
輕微既邊度做好?
有無Retinol 產品介紹?
輕微正常做皮秒就得 最好搵醫生做 不過記得格價
一般四至五次就得
平嘅就the ordinary嘅retinol產品
正常皮膚可以用佢隻retinol角鯊烷 1/2/5%
油性就用retinol 2%乳液

仲有其他選擇
hkd 4xx 寶拉珍選 a醇精粹 1%(仲有其他低濃度產品)
hkd 1500左右 Zo skin health 0.25/0.5/1% retinol

三隻我都用過
效果&刺激度 Zo> Paula > the ordinary
zo就算用0.25%效果都好明顯
相對上就係貴到痴線

如果你平時係搽開0.1%嘅a酸,可以考慮試0.5%-1%嘅retinol產品
肌底液有咩用
宣稱可以提高後續保養品嘅吸收能力
得唔得就見仁見智
水油平衡
打通皮膚表層通道,之後搽野會吸收啲
混合性T字油d 既話應該用retinol 乳液 定角鯊烷
兩面無咁油但反而出得多閉鎖型暗粒
乳液啦 如果懶嘅話
如果想分清楚d就T字位搽乳液 其他地方就搽角鯊烷 分區保養
其他護膚品都可以用同樣嘅概念 t字位搽水質保養品 其他地方可以搽含少量油份但清爽嘅保養品
咁我應該要用埋喎 但我上網搵好似唔係好多選擇 有冇邊隻推介
你既皮膚係咩類型?
中午時間t字位有冇油?兩邊面有冇繃緊感覺?
利申我都唔係用過好多牌子
不過你知咗皮膚類型會易啲揀
個鼻好油 兩邊冇乜特別
應該係混合性偏油
揀返啲質地清爽易吸收既肌底液同lotion/gel就得
因為個鼻好油 所以超快有粉刺 如果用補濕護膚品會唔會養粉刺

光復香港 時代革命
早晚洗兩次30秒-1分鐘嘅面 多粉刺嘅地方可以來回輕輕力捽多幾次
至於補濕產品要睇係咩成份 不過最好都係自己試下先 通常用一個星期左右就會知個產品對你嚟講係唔係致粉刺
我塊面保濕用QV
咁黎緊冬天我揀護膚品應該要點揀
要睇你轉季皮膚會出現咩情況

如果你會甩皮嘅,就係甩皮嘅地方用含油份嘅保養品,但係要知道係乾到甩皮定係皮膚有狀況而甩皮。如果係皮膚角質層有狀況,可以考慮用有分子酊嘅精華或者乳液

正常t位冬天會減少出油,我自己嘅話會依然係淨用精華。有甩皮嘅情況先會考慮搽少量面霜
好多黑頭 點搞
試過好多product唔work
「TaiwanWarmPower」今晚(15日)在臉書發文,呼籲民眾一同連署「德國聯邦議會第95643號請願書」 ,支持「請求德國與中華民國(台灣)建立外交關係」,內文中指出迫害人權的中共不應代表民主自由的台灣。小編表示,可參考連署教學影片,2分鐘左右的時間就能完成簽署,如能在10月9日前達成5萬人連署,就有機會將此議題送進德國國會。

#AntiChinazi

Source: https://m.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2916703

連署教學from TW:
https://www.facebook.com/allen.taiwangermany/videos/pcb.2942668175748064/2942643702417178/?type=3&theater

連署link:
https://epetitionen.bundestag.de/petitionen/_2019/_05/_31/Petition_95643.mitzeichnen.html

大家幫下手, 聯台灣抗邪惡強国

仲爭6千咋
先了解自己係咩原因而令黑頭增加

例如:
1. 皮脂分泌多
2. 夜訓
3. 飲食
4. 保養品選擇不當 等等

唔清楚係咩原因冇辦法畀到建議你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞