新手 男士護膚心得

1001 回覆
59 Like 20 Dislike
如果我係乾性缺水膚質係咪用較低水陽酸含量嘅產品好啲
基本上係睇皮膚嘅適應程度
一開始用可以由低濃度嘅產品用起

如果你怕一開始就用水楊酸太刺激 可以試下用杏仁酸 相對上杏仁酸對皮膚嘅刺激感會冇咁大

一開始一星期兩次 皮膚適應之後可以慢慢增加次數
其實一般爽膚水已經得 深層清潔嘅產品會有機會將皮膚嘅油脂全部帶走 過度清潔會誘發皮膚發炎 之後皮膚會好容易敏感同紅
其實本身冇咩問題, 係有少少乾同有少少黑頭
試下做鴨
大部份都真係 但都有時有啲真心唔錯 又平又好用
但依家都唔會咁傻豬了 亦都小睇左佢地好多
巴打你會唔會搽下補濕cream啊? 我之前有用開avene個保濕cream個人覺得都唔錯 成份都正正常常 之前去英國乾到仆街我都係靠佢

黑頭就可以考慮下用凍膜同埋平時keep住做去角質既護理
男性本身d黑頭都比較難清要有耐性 盡量要忍下手唔好括佢出黎

同埋依家轉天氣巴打有無轉洗面產品? 塊面太乾會有好多問題架
經過間鋪頭都知重香料啦,隔兩三間舖都聞到佢啲味
我好多油 呢排額頭好多粒粒想搞一搞
每晚有用洗面奶
男士爽膚水係咪平平地就得
Thx
多油可能係底層水份唔夠所以先出油來保護皮膚。
多暗粒就可能要去整整先穩陣啲如果唔係遲啲變暗蒼仲衰。
無印啲爽膚水聽人講評價唔錯夠天然同埋價錢$100內有找
唔好用滋潤嘅爽膚水 普通就得 無印嘅敏感肌爽膚水都係一個唔錯嘅選擇

額頭多粒粒就用杏仁酸或者水楊酸

如果懶嘅話 可以就咁用用水楊酸棉片 一次過搞掂再清潔+去角質 之後搽返保濕gel就得
我都係用肌研
本身有鼻敏感每次經過間鋪都要快快行過,如果唔係個鼻又來料想睇都睇唔到
唔明點解會有人話佢好香 真心覺得陣味好撚攻鼻好撚臭
係好假重香料味,唔明喺嗰度做嘢啲Staff點頂得順
皮秒
Co2
呢兩個係做機?
fraxel 點睇?想搵次去台灣做
去角質係點做?
就咁拎棉片掃?
追過下POST有人用ORDINARY 既酸,佢係茶上去就算?
咩都唔駛搞?
THX
係啊 通常淺層嘅就會做皮秒 深層會做Co2
其實係香港做都得 唔需要特登去台灣做
一嚟覆診麻煩 醫生好難跟進你嘅進度
二嚟有咩情況都唔可以即刻搵到醫生幫手
我用過呢2款,係滴3,4滴落棉花球內而外咁打圈,沖完涼第一步用,然後開始平時護膚程序
右邊60蚊有找,可以試玩下
水楊酸棉片佢係同時有物理同化學兩種去角質方法

第一 棉片嘅設計係有一定嘅凹凸面 幫助帶走角質層
第二 水楊酸可以加速角質層更新頻率 防止毛孔堵塞

用法係洗完面之後輕輕力掃完成塊面 掃完之後就印塊面 印到棉片乾曬為止
建議淨係夜晚用 如果朝早用嘅話記得一定要搽足夠份量嘅防曬

而酸類精華嘅用法同普通精華用法一樣 就咁搽上去就得 同樣建議夜晚用

棉片同精華揀一樣用就得 如果兩樣同時使用會增加刺激性
記得一定要避開眼同嘴邊
最近開始用the ordinary果隻去黑眼圈既咖啡因精華 見好多好評 希望有用
棉片好似幾方便 sasa都有? Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞