新手 男士護膚心得

1001 回覆
59 Like 20 Dislike
巴打唔該你 咁我入隻the ordinary b3黎玩下先
但b3好似又唔可以同酸一齊用點搞
其實已經有皮膚科醫生指出係可以並用
分開朝早用b3,夜晚先用酸
本身酸類都應該要夜晚用,因為用完皮膚薄咗容易對陽光有太大反應
toner同moisturuzer都有酸。。。
利申油肌
有無source?search咗好多result都係話兩樣同時用會爛面
我會keep住1個月去1次 都係做最基本果d野
每個人個問題都唔同 唔知點解就算自己做好清潔 定期full清潔mask都唔夠去做一次針清乾淨
台灣邱品齊醫師:
https://skindocchiu.pixnet.net/blog/post/350855509
b3同強酸性產品有可能增強刺激性或敏感問題

台灣莊盈彥醫師:

IG dm詢問,佢話可以

其實我覺得要睇每個人嘅皮膚耐受性,耐受性高就可以並用

就我個人經驗,單用水楊酸我塊面會刺痛同甩皮,而同時用b3精華同水楊酸反而令皮膚情況有所舒緩
做一次清潔facial大約幾錢先合理?
可以一齊用架
應該$3xx左右,通常第1次試做會平d

貴同平主要係部機同埋用咩精華既分別,如果係為左針清,做最平果個都得,當然要睇手勢啦
凡士林
3百幾又唔貴WOW
我做開有間要買package 平均四百幾蚊一次算唔算合理?
塊臉勁易有油
但唔知邊個同我講我係乾性皮膚
太乾所以岀油
有冇邊隻洗臉奶同補濕產品推介?
睇返我上面講咩 唔會有乾到出油依件事
之前睇醫生
搽外用a 酸+ 食抗生素
食左2-3個月
皮膚d 瘡好哂, 無再生暗粒
但一停左之後又慢慢生返
其實可唔可以外用a 酸當護膚品keep 住搽?
可以 只要醫生肯開畀你 但係要做足保濕
醫生唔開畀你就只可以買retinol產品
aqua peel都差唔多價錢
之前睇醫生都係開有1%抗生素果隻暗瘡水比我
好貴
要去做激光,$4000一次
做四次以上先得
護膚基本步驟
洗面>爽膚水>lotion/cream

年紀大啲或者姿整啲就
洗面>爽膚水>眼精華>眼霜>保濕水>肌底液>精華>lotion/creamy

男女都係,保濕係必須,好多問題都源於皮膚唔夠水
另外好多人都忽略防曬,紫外線會加速皮膚老化,會導致鬆弛同色斑,所以最好日頭搽返防曬
一般嚟講做齊基本步驟皮膚都唔會太差
係邊做?做皮秒都唔洗咁貴喎。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞