新手 男士護膚心得

1001 回覆
59 Like 20 Dislike
塊面留下凹印係唔係冇得搞喇?
皮脂腺分泌旺盛 早訓 飲食清淡
睇西醫 :打激光 食a酸
睇中醫: 食中藥調理
外觀上控制:物理性防曬 碎粉 控油產品
打皮秒激光 / Co2激光
防曬有冇話邊一隻好
我用緊elta md 45號防曬 物化混合防曬
如果想要純物理防曬可以用41號

佢全系列都係oil free
咁我朝頭早用清水洗完面 之後搽爽膚水同護膚液再查呢一隻? 同埋我幾個鐘頭會洗一次面因為太油 咁會唔會洗走晒啲防曬?
係所有護膚程序之後搽

會 因為佢唔係防水 最好唔好洗太多次面 過度清潔會令皮膚發炎
咁只可以攞紙巾印?
其實你一出油/磨擦動作/濕水 都會令防曬脫落 如果你係室外工作嘅 可以每隔2個鐘補一次防曬

如果係室內工作 基本上可以唔洗補
我都係咁 tzone位有好多粒粒又變唔到暗瘡
本身係油肌而且毛孔粗大
之前忍唔住問咗皮膚科醫生 佢本身另外有醫美診所
佢話我毛孔閉塞之後 就開咗啲外用A酸比我搽
我依家搽咗個半月左右 啲粒粒係少咗好多 但仲未清晒
洗面成日推到啲白色硬粒出嚟

覺得你可以去問下醫生比意見
貴唔貴㗎?
姑娘打同醫生打價錢唔同

姑娘打通常13k 5次左右
醫生打會貴10k左右
各位有冇卸妝水推介
用完無印爽膚之後 仲會咩搽其他野
LAB SERIES點睇

邊度買比較平
保濕精華 面霜
清潔泥=清潔毛孔入邊嘅污糟野
果酸=去角質
乾肌敷泥mask太刺激喇 會越敷越乾 以我所知好似有啲係凍膜嘅清潔面膜 可以試下 又或者每次洗面之前 用化妝棉濕D卸妝水抹下塊面 抹完先至開始洗面程序
你乾,唔保濕,你毛孔咪會分泌油脂去保護你既皮膚,如果咁岩你個度污租又塞左咪發炎囉
同時你又夜訓,又食無定時,大壓力就會大機會生瘡
乾肌要用洗面奶,唔好用熱水洗面
洗完面一定要搽控油保濕

我自己就係咁
想問有冇邊隻面霜牌子係比較好

之前用嗰幾款用完有啲會好油會爆暗瘡
有冇人用過uno隻3合1防曬
想知暗瘡肌用唔用得
保濕精華會推薦邊隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞