新手 男士護膚心得

1001 回覆
59 Like 20 Dislike
我都係買左兩日 用左一次咋

想知酸係代替 呢個清潔面膜

利申:真係新手 知d基本野咋
唔係代替 泥mask做到嘅嘢 酸都做到 泥mask做唔到嘅嘢 酸都做到
酸溶唔溶到黑頭粉刺? 同埋傷唔傷皮膚? 痛唔痛?
可以加快佢哋嘅代謝速度 但係唔好妄想可以令佢哋唔見曬 因為正常所有人都會有黑頭粉刺

開架式嘅酸類產品ph值唔會低過3.5 所以可以放心咁用

至於痛唔痛嘅話 就因人而異 一開始用一定會紅 繃緊 甩皮 依d係正常情況 唔好慳住咁用 如果唔係就冇效果 最好就用化妝棉去輕輕搽 順便做埋物理去角質
步驟係用酸先定用clay mask 先?
清潔mask先
巴打 想問 平時個用d保濕面膜

有冇咩要注意

我都係用平價面膜 ray/ dr.jart

洗唔洗一定deep clean 再敷先有效?

我平時deep clean 完一定會敷

但有時冇聊 捱完夜都會敷下 但就可能普通洗完臉就敷
如果係幾蚊一塊 又冇乜精華個d 可以搽咗自己用緊嘅精華先再敷
男人護乜撚膚個尻個乸型
長智識

有精華係咪指幾十蚊塊個D
其實係睇塊mask嘅精華量 就算好貴嘅都可以得好少
唔好揀有酒精既護膚品
用落好涼爽
但其實好傷皮膚
睇下成分有無 denatured alcohol
有冇好推介呀
真係感激咁多BRO
咁熱心教我地咁多野
平時冇留意開酸 有冇邊隻牌子比較平可以入門
其實又唔洗特登避開酒精嘅
只要唔敏感 同埋係油性肌膚 適量咁使用其實係對皮膚有好處 例如清走多餘油脂 令塊面乾爽d
Dr Wu 杏仁酸 5%/18%
The ordinary 2%水楊酸 5%/10%乳酸
dr wu好貴 等下一轉買開hktvmall再入個the ordinary先 買ordinary真係好唔方便
想知美容院啲去暗瘡療程係咪真係有用?
lm
有冇教學? 想清黑頭 & keep 住塊面 好d
Gel plus 點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞