新手 男士護膚心得

1001 回覆
59 Like 20 Dislike
唔該巴打 下次試下先
洗唔洗卸妝?
唔洗
正常洗面就洗得走
未買過遮瑕筆 係咪買之前要試色?
有冇剃鬍膏推介
呢個牌子剩係出左3隻色
偏白 正常 古銅
我個人係偏白 所以都係買偏白
係log on買既話 佢會擺出黎比你試架
巴打唔該哂你 下次出街經過試下先
睇落後生唔代表皮膚好
有冇人用過 body shop 個火山泥面膜 work 唔work
個人暗瘡、油性肌膚,覺得routine一定要有酸(AHA, 乳酸、水楊酸 etc) 只係夜晚用,朝早要用防曬,keep住用你會發覺皮膚細滑好多,不易出暗瘡,但易有乾情況,要多啲保濕
我淨係個鼻出油好勁 有咩方法可以控到油? 我就算用完補濕面膜都係會出
認真 果陣睇皮膚佢叫我用舒特膚洗面
即時有效果就控油bass 碎粉 含有矽嘅產品 所謂控油只係係你塊面出油嘅時候吸走佢

長期改善皮脂腺分泌嘅話就b3, retinol, 外用a酸, 內服a酸, 皮秒激光, 3-step peel等等 佢哋都可以令到皮脂腺收縮, 從而減少油份分泌

a酸無論係外用定內服, 記得一定要搵皮膚科醫生去判斷同開畀你, 唔好自己去亂買亂試
防禦啫喱同果隻72小時補水啫喱邊隻好?
補水係咪講moisture surge?
果隻又多矽又有色素
係呀,moisture surge 72 hour auto replenishing hydrator
好彩未買
一試上手已經feel到勁多矽,好唔舒服
仲要明顯粉紅色勁多色素狗也不屌
冇ching你咁勁,搽上手淨係覺得幾好唔錯
查過72小時成分 有d對皮膚唔好 單係色素已經唔撚想買
以前第一次買防禦啫喱個時 個姐姐叫我加錢買其他顏色啫喱 我吹話唔夠錢(其實只係防禦啫喱再加d濕鳩野食你錢) 買完送幾包男人專用保濕啫喱試用裝 效果同防禦差唔多 但又要貴得多
防禦最好 其他濕鳩
黃色lotion同透明jelly有咩分別?

油性應該用jelly嗎
你有比較過就會feel到落矽既skincare係有一種好假滑既感覺,好唔舒服
黃油俾乾皮用
油皮用啫喱
如果要改善皮脂腺分泌 巴打有冇產品推介?
寶拉珍選嘅b3精華,retinol產品
the ordinary b3 10%精華, Granactive Retinol 2% Emulsion
zo skin health retinol skin brightener 0.25/0.5/1%同埋洗面一系列

the ordinary 比較容易入手,效果唔差, 不過使用感唔好

寶拉珍選香港代理唔係全部貨有入,retinol要上官網買

zo skin health係醫學品牌,要去醫美診所買,同埋價錢貴,不過依個品牌係一個美國醫生研發嘅,可以睇下佢嘅理念
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞