新手 男士護膚心得

1001 回覆
59 Like 20 Dislike
The ordinary 幾好用..
只係要自己上網睇吓每一支係咩功效 然後根據自己膚質去買
重點係平
要去脫激光定線面
i dont know
thx bro
the ordinary唔啱新手用 揀錯好大獲
想買支爽肤水,求推薦
Bro有無好推介
平嘅:
The ordinary HA 2% + B5 精華
bicelle B5 gel

貴少少:
Dr.Wu 透明質酸精華液

上面幾支萬寧搵下都應該會有
The ordinary嘅有人用會起擦膠碎,同埋陣味會比較難頂,不過勝在夠平
bicelle聽人講算係易吸收,但係我未用過
Dr.Wu 比較「杰」 可能會唔太舒服 不過保水的確唔錯

另外洗面嘅話記住唔好揀有磨砂粒子嘅洗面奶
洗面奶好用嘅條件係洗完之後你唔會覺得緊繃,唔乾。依樣就要自己試,推介唔到畀你

利申非打手,如果仲有問題我推介你去youtube/fb搵邱品齊醫生/莊盈彥醫師去睇下,兩位都係台灣嘅皮膚科醫生,我好多嘢都係係佢哋身上學
我黑眼圈加眼窩好深 點解決
洗面既話 用手工皂會比較好 天然唔容易敏感 唔同皂仲有唔同既功效 洗面同沖涼要分開做 刷左牙先再洗面 唔可以用熱水洗 要用暖水(再凍DD)洗 洗完用紙巾印乾 因為用毛巾好污糟 然後再上爽膚水 倒落化妝棉再抹 之後上護膚品
推介:
Niacinamide 10% + Zinc 1% (控油收毛孔)
Natural moisturizing (面霜)
Salicylic acid(水楊酸 去角質美白 消炎)
Azelaic acid(杜鵑花酸 淡印 去粉刺 )

雖然係好用 但係真係要睇住自己膚質買 買錯用錯好大鑊
點會線面呀
算大呀
用開AESOP,純天然產品,混合性皮膚用左一年。感覺良好
去線面一星期左右又生返出黎好撚煩
用shiseido men全套 感覺唔錯
同curél, 用落塊面幾c服
點解清鼻上既粉刺
平時用磨沙
自製精華
千祈唔好用磨砂 一係用酸類產品
乜撚都唔用 朝早暖水洗面 得閑曬下太陽 飲下菊花茶
點解唔用得既
感謝BRO
感謝BRO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞