新手 男士護膚心得

1001 回覆
59 Like 20 Dislike
去角質嘅話用Factiv枝PHA好定係TO AHA+BHA好?
本身油肌驚PHA唔夠力
油肌都可以敏感
所以要睇你對酸有幾受得
你本身有冇用過酸?
用左幾年biotherm溫泉水個系列, 見到佢係藍想轉第二隻牌子
塊面都對幾多野敏感,用親toner都會生暗瘡, 用佢72小時保濕個隻cream塊面就會發熱同刺痛
想問下有咩牌子推介
試下用curel 呢個牌子聲稱可以比敏感肌用 同埋評價都唔錯 唔知啱唔啱你用 你可以試下
睇返隻嘢嘅成份 第3樣已經係denatured alcohol 敏感肌大忌 用到幾年你都算犀利
唔係呀隻72小時保濕個隻用左幾次就無再用過 淨係keep住用佢洗面同普通保濕啫喱 定係成個series都有?
上網check過 嗰隻保濕啫喱都有用高濃度denatured alcohol(排第三) 仲要係藍 又貴
洗面就最緊要溫和 洗完唔會抆抆緊 用過Muji覺得幾好 又made in Japan
用咗無印嗰枝
感覺皮膚好似冇咁好
用返L’Oréal好似仲好
屌你 L’Oréal奶共奶到脷損
咁有冇推介
普通溫和嘅洗面就得 洗完唔會feel到抆抆緊 我覺得洗面唔洗太多功能 喺塊面度一陣間就沖走

反而後面嘅skincare先重要 定期用下酸去角質 搽返保濕 你油性嘅可以用高濃度嘅B3精華(推介The Ordinary) 本土黃店Factiv都好似就出新嘅B3 formula

買L’Oréal group產品前諗諗何韻詩點樣俾佢杯葛
乾性皮膚有冇推介
Routine都係一樣嘅啫 耐唔耐搽完保濕cream試下用油
點樣可以去到暗瘡印
磨砂洗臉有冇推介
冇佢咁勁 差唔多
唔係好建議磨砂 始終面嘅皮膚比較薄 用酸好啲
試下(非打手)
又平 冇用都唔肉赤
邊到有得買 利申呢d野真係唔識
用指甲刮走鼻上面嘅黑頭
搵天然護膚品 用化學野好多一唔用就出返哂油
新城市 Timesquare The One都有門市
暫時見到最平嘅係lookfantastic買
當然最好緊係幫襯重光號
https://cgh.hk/products/the-ordinary-niacinamide-10-zinc-1?_pos=21&_sid=a4c175916&_ss=r
化學嘢唔一定唔好 天然唔一定好
Thx ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞