新手 男士護膚心得

1001 回覆
59 Like 20 Dislike
要搽咩啊 早排買咗隻咩tea tree mud mask
同上面一樣成日生石頭瘡 個幾月都唔謝
好多暗瘡印
我自己個STEP:洗面->印乾塊面->搽爽膚水->果酸->精華->面霜

洗完面搽爽膚水然後搽精華最後搽面霜 呢個係最基本步驟!缺一不可

你生石頭瘡嘅原因 係因為你角質層太厚 然後就好容易生暗粒 即係冇開口嘅粉刺 當佢發炎嘅時候 因為冇開口嘅關係 就會喺入面腫起 就變咗石頭瘡 要預防呢樣野發生 就要定期去角質 我自己洗完面搽任何野之前都會用酸類產品去角質 之後搽嘅嘢都易吸收啲
求9其抹面抹得大力啲,最緊要係飲食同訓
用緊kiehl's幾好
我自己就敷保濕mask嘅習慣
最多都係得閒敷深層清潔Mask 即係泥mask
敷mask根本就會令自己更加容易生瘡 面膜入邊啲精華如果皮膚吸收唔晒 塞住個毛孔 就會生瘡 後生嘅話根本就唔洗點敷保濕mask 平時做好洗完面之後嘅保養步驟就已經足夠
飲食同訓係重要 但係你話抹面真係大錯
洗面係唔可以用毛巾就咁抹 條毛巾其實好多細菌
洗面應該係要用雙手裝住啲暖水潑落塊面度

五大訴求 缺一不可
我用緊嗰支叫做Lactic Acid 10%+HA (乳酸+玻尿酸)
乳酸可以幫你溫和咁去角質
玻尿酸可以幫你保濕
呢支野另外有5%既買 兩者只係濃度唔同 可以買住5%嘅先
我自己嘅步驟:
1」任何牌子嘅爽膚水
2」Lactic Acid10%+HA (乳酸+玻尿酸) 去角質 保濕
3」Niacinamide10%+Zinc1%(菸鹼胺+鋅)控油 收毛孔
4」Azelaic Acid suspension10%(杜鵑花酸面霜)去角質 消炎 去印 抗炎

我係油性膚質/中性偏油 其他膚質唔好跟我
之前我左邊面有一粒暗粒 幾個星期勤力每日去角質 琴日終於有開口可以擠出嚟
乳酸嗰支係溫和去角質 朝晚用都冇問題
杜鵑花酸嗰支面霜 都可以朝晚用 但係朝早要搽防曬 但係我冇搽
搞到我好似幫佢賣廣告添非打手阿
我已經用咗成年 回購左好多次 貪佢平又好用

一點半 尖沙咀見
點解唔可以
點樣可以清暗粒同白頭
有咩洗面奶推介 我之前用loreal men acne
用完鼻頭出油 塊面冇乜油 同埋用乜嘢冇咁易爆暗瘡
防曬用緊uno perfection gel

ordinary B3控油

ordinary retinoid 保養

暗瘡就benzoyl peroxide同skinoren
youtuber可以睇 美上美皮膚科診所 同埋 dr davin lim 學咗好撚多嘢
轉用手工皂啦 天然唔容易敏感 用過返唔到轉頭架
乜撚嘢男士專用乜乜㭍柒 又多香精 又多添加劑 越用就越乾 乾就會出油 如果你冇定期去角質嘅話 油脂同埋你嘅角質就會變成粉刺 最後就會生暗瘡!

所以你依家要做嘅嘢就係揼咗你支洗面奶!根本唔啱你用 手工皂IG好多鋪頭有賣 幾十蚊一舊 千祈唔好買貴
好彩用完 不過除咗手工皂有咩洗面產品推介?
冇喇 手工皂我用左三年喇 唯一覺得好用
出面嗰啲洗面產品 大多數都係有添加劑
我想問 Azelaic Acid效果如何?
我上個月睇人介紹買咗支 Ascorbjc Acid 8% + Alpha Arbutin 2 % ,話都係去印,但我麻麻哋佢油性質地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞