新手 男士護膚心得

1001 回覆
59 Like 20 Dislike
係咪walk in 叫佢介紹?
求指教
同一時間額頭乾(會痕),鼻頭油,
兩邊面就會出少少暗瘡,但我覺得係乾到出油

之前用UNO有隻黑色既潔面乳 都無乜野
但最近一次用用完乾到仆街 又起番暗瘡

想知呢種膚質應該點搞好
係咪要買幾種產品先搞掂
有冇咩連鎖鋪買到
想問有冇剃鬚技巧分享
事關我本身啲鬚好粗 好易刮到損都剃唔乾淨
同埋用過幾個牌子剃鬚膏都冇咩效果
暗粒 即係入邊收埋咗粒粉刺 但係冇開口 所以要喺佢發炎變暗瘡之前清出黎 最好出去做facial叫人哋幫你整出嚟 因為冇開口嘅話佢要幫你拮一個窿然後唧出嚟
落店自己問啦 個個人唔同
呢隻牌子 去IG搵代購啦 連鎖鋪頭冇呢支野賣
真心好用 我已經用緊第二支 查完精華之後 當佢面霜咁用
記得配合酸類精華去角質 我自己用緊lactic acid+HA 10% 暗瘡印都淡得快啲
The ordinary 爽膚水 杜鵑花酸 b3zinc10% b5 海洋玻尿酸
我有啲亂買但效果唔錯

Btw 915東角道
隻洗面奶唔啱你 建議用手工皂 比較溫和
信我 你會用到返唔到轉頭
早睡早起唔好捱夜就唔會出咁多油
如果個身易出油 好可能係你用嘅沐浴露唔適合你
唔可以用太潤嘅沐浴露 最好用返手工皂啦洗面沖涼
但佢keep 住生...
驚做完facial 過一排又出返黎
除左做facial
有無方法令佢唔再生
唔洗覺得乾到出油 事實塊面就係因為乾先出油
洗面奶係最容易唔啱用既產品 其次係泡 之後係gel
你幾歲 其實keep住生係正常 冇方法可以一次就斷尾 最簡單都係每日keep住做清潔
攞來洗面用?
有冇推介?
用完洗唔洗再補濕?
求推介
其實一定係會出返嚟 只可以令佢生出黎慢啲 但係你唔去做facial清左佢就一直都係入邊 清左之後 你就要勤力啲清潔你塊面 例如係敷清潔面膜 泥mask乜乜乜 就冇咁容易生
手工皂因為天然又溫和 用嚟洗面沖涼都得
我自己用緊紫草皂 都唔錯
用完就梗係要保濕啦 無論用乜嘢洗面 之後都要做保養工作
你上IG搵就有架啦~記得唔好搵啲好貴嘅鋪頭 因為手工皂其實成本好平架咋 某幾間鋪頭吊高自己嚟賣我買開嗰間先至$70兩舊
Aesop 唔係純天然,防腐劑同香料都唔少
塊面可以用b3精華或者retinol嘅產品 全身最快捷嘅方法就係食a酸
出油同皮膚乾係冇衝突
出油係因為皮脂腺分泌
乾係因為缺水
並唔會有所謂嘅代償性出油
依d情況同水性保濕精華就得
另外洗完面太乾 有幾個原因
1. 水溫太高
2.洗面奶清潔能力太強
3.洗面洗得太耐

咁嘅情況就係過度清潔 如果長期係咁 會令皮膚產生發炎
自然暗瘡,甩皮,面紅,痕等等情況都會出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞