新手 男士護膚心得

1001 回覆
59 Like 20 Dislike
近排試緊用檻欖油揸面。
好撚保濕係真係堅勁,可以一日半都無油出。
要順住方向剃鬚先唔會生瘡
kiehl’s 白泥有咩可以代替
origins 黑泥 我覺得幾好
有呀 但係如果係到po會比人話打手但係真係好手勢 但係少貴囉
可唔可以pm我
點pm tg?
我研究緊點share tg
巴打你比少少時間我
巴打你介唔介紹留個tg
乜都冇用,出年30,但個個都讚我似18喎
你努力啦
請問邊到買到
新手想問下無印既產品OK嗎?
小弟敏感偏油性, 有冇巴打可以介紹下買咩好
爽膚水果D都要買?
想向咁多位巴絲請教下
我依家手頭上有
UNO 洗面奶
UNO磨砂沙面奶
Muji爽膚水
The Ordinary Niacinamide10% + Zinc1%
The Ordinary 100% Plant-Derived Squalene
The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5
The Ordinary Natural Moisturizing Factor +HA
想請教下成個護膚次序應該係點?利:巴
求答
用Niacinamide 10% + Zinc 1%有少少乸其實正唔正常
唔好用磨砂類既野 會毛孔粗大
如果要去角質就用果酸類既野 The ordinary 乜乜乜
洗面奶應該揀一啲溫和天然嘅 唔好買嗰啲標榜去油去黑頭嗰啲洗面奶因為通常都係清潔力好強 你塊面就會越洗越乾 仲好容易敏感
護膚程序:1:洗面 2:爽膚 3:Niacinamide10%+Zinc1%
4:Natural Moisturizing Factor (可以濕少少爽膚水再搽 更容易吸收)

其實而家日日都戴口罩 真係唔需要太潤 如果你真係覺得自己要保濕嘅 就夜晚搽B5 (替換第三步) 其他步驟都係一樣 得閒敷下啲保濕凍膜

不過就建議你唔好搽咁多野係自己塊面到啦 搽太多反而爛面呀~
我又冇喎 你係唔係因為搽咗落個傷口度 搽咗落傷口度會乸 暗瘡傷口嗰啲
痴撚線。。。。
巴打你洗唔洗咁專業
多謝你咁詳細答案先
想講兩句 因為本身我皮膚幾乾
而且依家返工環境都係冷氣房內
放工喺屋企又冷氣
所以有時會比較多油
同埋呢支野係有山寨版架 睇清楚唔好買錯呀~
你要搞清楚自己係乾性肌膚定係油性肌膚囉 我就聽人講乾性皮膚嘅人自從戴咗口罩之後皮膚好咗好多
其實護膚呢樣嘢 就好似你沖涼調校水溫咁姐 不過最緊要係唔可以搽太多野
漏咗講添 洗面之前 可以攞化妝棉用卸妝水抹左面先 唔好以為卸妝水正係可以攞嚟卸妝呀~ 佢可以抹走你皮膚入面啲污糟野 咁黑頭粉刺都生得慢啲啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞