新手 男士護膚心得

1001 回覆
59 Like 20 Dislike
elta md 防曬 spf50
[寂寞的星期五]今晚我想同你....
https://lihkg.com/thread/1674226/page/1
價錢應該都差唔多 你睇吓IG搵下有冇
請追Po
食屎啦 講起就嬲啦 垃撚圾牌子
極力呼籲大家咪撚用innisfree
又多酒精 又多香精

之前我用完佢啲產品
成塊面敏感 又痕又痛
用咗兩三日就丟咗
唔好用呢隻牌子
講得冇錯 韓國嘅護膚品通常都加好多添加劑 化妝品都係
好撚多香精
想死就用
The ordinary 杜鵑花酸面霜
如果有黑頭嘅話 建議唔好敷精華液嗰啲面膜
咁樣毛孔只會越嚟越塞
應該用深層清潔面膜
同埋你平時有做開保濕 根本唔洗用精華液嗰啲面膜
太多精華液皮膚吸收唔到嘅話 反而會生暗瘡
企係佢哋鋪頭門口 已經聞到好大浸香精味
有冇面膜推介?

中/油性,間中有暗瘡
第幾頁
有暗瘡嘅時候請放過自己塊面 唔好敷mask
唔係保濕果類

清潔果類得唔得?
可以 但係洗乾淨塊面比較有用
想分享一下我嘅skincare routine
每日朝早:
清水洗面
Origins 靈芝toner抹面
Aesop Parsley Seed anti-oxidant serum
(乾就搽少少cream)
防曬就用Ad+/Dermacept
夜晚:
Muji卸妝油卸防曬
Freeplus洗面奶
雪肌精/Origins Toner
Factiv B5+vitamin C
(如果嗰期多暗粒就用The Ordinary Lactic Acid/Salicylic acid)
Fresh Lotus Youth Preserve Cream

如果生暗瘡,我會點Mario Badescu支Drying lotion 上粒瘡度,一定唔會搵手搞
有冇男仕可以背部做treatment 既美容院介紹
成個背脊都係印定唔知咩
lm
一係就再睇醫生叫佢開外用a酸畀你 一係就去買retinol產品用
用開 kiehl's個 亞馬遜泥面膜都幾好用
食完a酸 塊面應該會好乾
我諗你出油既原因係因為塊面底層太乾 皮膚太乾佢會自己出油去保護番表層

印就可以用少少美白product
不過而架你塊面咁乾又易受刺激就做好保濕先

介唔介意打埋用緊邊幾個牌子既product?
凹凸洞我諗真係要做laser先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞