新手 男士護膚心得

1001 回覆
59 Like 20 Dislike
Kiehl's 成份好撚毒 真心唔好用咁多啊巴打
唔好以為佢成份好天然個d

利申: 上一份工係同唔同既化妝品牌有接觸
線面 呀媽成日話線完會又白又滑
利申: 自己未試過

五大訴求 缺一不可
兩邊太陽穴係咁生瘡
有冇咩特別原因
敷完我摸落去覺得滑左不過我都係攞嚟去角質 去角質唔錯
聽聞線面會搞到毛孔大哂 但係又好似會好乾淨好滑有啲心動
之前我上網search過其他人白泥用後感 好多人都話敷完係咁生瘡 不過我家姐屋企有一盒 所以我就膽粗粗試下
用完之後完全唔覺有啲咩用 第日生咗一兩粒瘡
唔好成日出街食飯同埋唔好捱夜
阿媽煲嘅湯水係解毒良藥啊

我最近入手呢支保濕精華
但係依家咁嘅天氣淨係搽呢支真係唔夠
成塊面咁剃?
係架咩 見以前年代啲女人都係咁線以為真係好好
有個舊同事試過 乾淨好多就真既 成塊面冇晒啲毛毛
我本身有用開佢地枝金盞花水 然後用完都係同你個情況有小小相似
開頭以為係自己皮膚問題 但之後返左上一份工就知道係佢所有產品都毒到仆街
所以見到巴打們你地話用我就有點擔心 因為男士既皮膚都較粗糙dd
唔係咁易打理
SOR巴打 因為我自己全塊面都有好多好幼既毛毛
雖然要哄到好埋睇先睇到 但有次做WAX脫過一次面毛
脫完成塊面白雪雪咁即刻(不過WAX我覺得都易敏感)
所以我先問係咪成塊面咁剃
呢排天氣好乾
成身d皮膚好鬼痕,好多白色皮屑
係咪要查d咩body lotion
我醒起之前上網睇過話洗完面用D砂糖溝水 再係塊面打圈
自己試過塊面係會滑左 不過有暗瘡既當然唔好試
其實無話天然野一定好啲,最緊要係睇有咩成分對皮膚好,有咩成分對皮膚有刺激性例如香料parfum/ 精油essential oils既要避開
我自己用開又安全又好既成分有:
Niacinamide (維他命B3)
Panthenol (維B5)
Hyaluronic Acid (透明質酸)
積雪草/金𦾟花等等舒緩降敏成分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞