新手 男士護膚心得

1001 回覆
59 Like 20 Dislike
塊面乾
個鼻兩邊會紅同埋甩皮
有咩解決方法
Use essence
卸妝乳卸得乾淨少少
我好耐之前都係咁 自從轉左洗面產品就冇呢個問題
太陽社透明質酸 夠簡單唔怕敏感
請問有咩深層潔淨mask推介? 謝謝
乜9都唔識
全部用德國製施巴
潔面皂
Toner
Moisturizer
兩個問題想請咁多位巴打分享下:

開始左護膚 同 未開始之前皮膚差距大唔大?

護膚新手,多數都係超市求其買支野沖涼果陣洗埋面用
so far皮膚都算ok(可能算少油),係間唔中會有一兩粒瘡
有無咩護膚品推薦?定係照用返超市買到隨便一支就夠做?
其實面毛可以點處理?
你皮膚咩狀態先?如果長期都油,你試下淨係用化妝水同精華,唔用面霜。
1. 轉洗面
2. 分開保養(混合性皮膚)
1. 大分別,粒粒少咗、無咁易甩皮、暗瘡少咗
2. 洗面就推薦Cetaphil,一大枝仲要係按壓式
3. 至於護膚就要睇你皮膚咩狀況
6,7年前買既洗面產品 一直都冇開到
而家係咪唔用得
買過支啦大佬... 有幾窮過咁耐都要用返
1.
開始左護膚 同 未開始之前皮膚差距大唔大?

大 例如你乾性皮膚 長期唔理呢d 分分鐘乾到裂/脫皮

2.有無咩護膚品推薦?定係照用返超市買到隨便一支就夠做?

我覺得皮膚冇咩問題 健康皮膚
就咁洗面->化妝水->乳液/乳霜
一般野其實如果你剩係保濕 皮膚又正正常常 其實單純做返d清潔 保濕都夠做
最緊要了解自己皮膚係乾/普通/油/混合性/敏感 再搵返適合產品
我塊面黑頭粉刺勁到仆街 次次夾完隔3,4日又成個鼻都係 成棵仙人掌咁我見啲frd都唔係咁 我係好撚嚴重個隻 但係明明有清潔 有冇巴打教下路
想問下有冇邊個牌子乳霜推薦
即係個D無加化學成份既產品 你一睇佢個成份就睇到架啦 再唔係我自己會影低左上網search下個d成份係乜野黎

但其實都好難100%避開哂唔用,就我自己為例我會拎有化學成份既產品黎急救 (例如個排真係要出去見人)

塊面無乜問題就唔洗擔心啦 去角質同搵補濕產品 (masks, 爽膚水個d)
去角質同深層清潔好重要!! 一定要做 唔可以懶 特別係依家長期要戴住個口罩好易焗到爆粒粒
如果你懶既又想補濕可以考慮下買d每日mask黎用其實都okay
我自己就鐘意full凍mask 再搽cream 又或者你想再懶d可以倒d化妝水落化妝綿到然後再敷d特別乾既位置

同埋要留意返千其 千其 千其 唔好揀有酒精成份既野用係塊面到
只會愈黎愈乾
新手一邊用緊凍Mask一邊留名學野

凍mask好鬼難查
有冇人知要皮膚白返啲要用咩護膚品好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞