『薪火Post』BNO續期資訊(52) 英國國會之你抵壘未

1001 回覆
27 Like 2 Dislike
咁即係無用架?
我就係更早 70 後 CUKC。

佢已經申請過bno
即係佢呢世都會有bno身份

續都係用紅色嗰本續
呢本就收起佢啦歷史文物
CUKC有無居英權
同BDTC有咩大分別
黑皮無用,bno就可以續
上面咪白紙黑字寫得好清楚囉

你講嘅情況係,個仔出世後父或母先拎到BC
係咪照當冇剪過咁申請
收到,即是冇分父或母係BC otherwise-than-by-descent還是by-descent,非英國出世子女身份都一樣.. 咁我都可以叫個朋友放心去申請BC了,佢父母BC otherwise-than-by-descent,但於佢幾歲時撞車過身 (有留低證明文件),而佢係香港出世未去過英國,所以一直以為冇,或者18歲後冇做任何手續就當自動放棄..
後者
上網check狀態係對方已收件還是出海後冇再update?有冇Webchat問過HMPO職員收到與否?
有新POST未?
https://www.youtube.com/watch?v=kBo01-KviJs
我係跟住呢條youtube link做,六月尾申請,八月頭收到
我有寄剪角BNO,特衰,香港出世紙,父母結婚證明,香港身份證彩色copy,住址證明,三張相(同入系統upload果時個張一樣),副簽
可能我有歸化個張黃色證明,所以一次過搞掂
原來呢度有個咁嘅規律,SORRY
兩星期... 咁睇黎凶多吉少,空郵掛號去Liverpool一個星期內就到,我當日星期五寄,下星期二被簽收,我諗你同事做定準備報Lost or stolen,再補寄資料去申請了..
其實喱度份doc係時候需要update

據說近排太多人睇所以update唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞