『薪火Post』BNO續期資訊(52) 英國國會之你抵壘未

1001 回覆
27 Like 2 Dislike
話說份doc係咪要update

喱幾日唔知係咪公開post 太多,有啲information 傳到錯哂

先後有幾條友問自己中哂身份證大法係咪拎CI
太多人睇緊改唔到
記憶中係份doc好耐冇畀人update期間有多咗個info
就係有established嘅話就確定係bno唔會係ci
我明佢地點解唔信
由於以往十一歲以下的人士申請 BN(O) 護照是強制性必須同時申請十一歲以下人士兒童身份證,所以是可以靠你的身份證上面的首次登記身份證的月份和年份來判斷是否擁有 BN(O) 身份。

有BNO一定有身份證(必要條件)
但有身份證唔一定有BNO
(呢樣有巴打既解釋 11歲前拎到身份證 一係就拎CI 一係就拎BNO
如果你香港出世咁得番BNO呢個選擇 冇可能係CI)

但如果係回港證 番過大陸 係咪都會拎到身份證 而冇BNO?
副署問題...我搵唔到有效護照副署人
只有過期BNO+專業人士
請問有機會嗎?
樓上有人試過搵過期BNO嘅人副簽
HMPO要求再搵過另一個人副簽
基本上唔可行
Thx巴打解答

咁想問可唔可以揾身處歐洲的歐盟人做副署人?
因為地理位置太遠HMPO會唔會Ban?
(上年有係香港見過面)

我系統答完問題,系統叫副署人online確認,但教學上係要相背簽名,新政策黎?
有冇巴打已經試過,係唔洗同副署人見面簽相?
Ask someone to confirm your identity
They can confirm your identity online without a printed photo.
Online 應該由居英英籍人士先做到,你朋友可以試,試咗得記得報告,因為無乜類似個案。
問題短期內唔會見面
冇得online又係死路
純粹個人意見
兩份件分開寄 同一個REF no有機會整唔見啦
HMPO那篩程度大家都有目共睹

我既話 就首先寄左自己野先
寫返封信解釋個副署唔係度既原因
叫佢俾埋個地址你補寄

因為我第一次寄係寄去Unbeliverpool
補寄文件係去Durham 收件人嗰欄寫埋Officer name同佢條team既number (要求補交既email會俾埋你)
咁樣好似冇咁亂

聽聞多數overseas applications都會再轉交去Durham
有小部分留係Unbeliverpool 所以你兩份一齊寄
一份留咗係Unbeliverpool 一份去咗Durham就仆街啦

巴打 麻煩睇睇我理解得有冇錯
1)外國朋友(歐盟)同意幫忙副署
2)我上網申請續BNO及寄出我已有的文件
同時寫信講返副署不在香港, 希望對方通知補寄地址
3)HMPO通知補寄地址後, 我下載及EMAIL表格俾外地朋友, 朋友填好直接寄到補寄地址, 完成 請問有冇錯? 仲有冇野要注意?

另外,係唔係因為轉左上載相, 所以冇左副署人簽相? 之前睇資料好似有...
22/4 舊系統申請, 8月17日拎到。
背景:
(1) 有次換身份證時加左英文名, 直接系入境處加, 無Change Name Deed可以做
(2) 廁所板跟左舊名, 用左舊名廁所板訂機票要系7月要去完旅行先換得新名passport
(3) 交檔時同左英國果邊講我個情況, 佢比左個extension 我 (當然要有技巧, 唔系咁明刀明槍)
(4) 交咩文件:
(a) 身份證(新名)
(b) Passport 新舊名都交左份
(c) 老豆同自己出生證明
(d) 住址證明
(e) Declaration form
(f) 民政Name Change Declaration Form (counter-signed)
(g) 入境 Register of Particulars
(h) 相Form (counter-signed)

最主要我個case 可以比大家參考ge 位系:
(1) 系入境換身份證加/轉左名要換哂身份證同passport。
(2) 唔洗申請register of particulars, 因為只要申請到身份證(新名)同passport(新名), 就可以申請到用宣誓當轉名證明 (用宣誓張野, 我系直頭連回鄉證都轉到新名)。
(3) Name change declaration form 用我下邊條link 果個改就OK, 我同女朋友都系用呢份宣誓就成功換左BNO。
(4) 轉左名千萬要快D搞哂所有身份檔, 包括身份證同passport, 唔系好似我咁卡住左個旅行, 心又驚( 申請多過3個月定90日), 又多野唔知英國受唔受。
https://www.dropbox.com/s/s8io24xfct759ak/Specimen%20Statutory%20Declaration%20Template.docx?dl=0
98年或打後先首次登記就冇可能有 除非你老豆老母有寫你名落佢地BNO
係咪每個人都要打過去嫁?
日期係幾多,97年出世有奇怪case
救命,啲人係咪分唔到有相同無相嘅身童身份證
如果屎忽痕加左/轉左名, 搞到BNO 名同家下個名唔同可以用我下邊份declaration form 去民政宣誓, 咁就可以當你有Name Change Deed, 唔洗去律師/入境比錢申請其他文件
https://www.dropbox.com/s/s8io24xfct759ak/Specimen%20Statutory%20Declaration%20Template.docx?dl=0
希望幫到大家
你係咪都有收到佢地email 叫你打過去確認?
咁我應該無喇 唔該曬巴打
搵唔翻兩老既BNO 求證唔到
我自己申請嘅時候無收到咁嘅email,只可以講喱度有人有經驗係佢會問下你基本個人資料,例如名,生日等等
岩岩dhl寄左
成家4個人加左保險用買左個dhl箱
660運費
如果你之後收到個email係reference number就唔洗打去
唔洗咁驚ge, ge, 我呢幾個月寄過不下10次EC SHIP, 次次都安全送逹
我屋企人驚
佢地話幾貴運費都冇所謂,安全至上
攞回洗證絕對唔需要攞身分證
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞