『薪火Post』BNO續期資訊(52) 英國國會之你抵壘未

1001 回覆
27 Like 2 Dislike
我全家都係香港出世
係咪代表好大機會有?
巴打 想問多一句
如果上網填左report lost 係咪唔駛再交LS01?

- 1997年7月1日前未滿11歲
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
都正確

我明明91年出世,但係身份證簽發日期係(04 -02)既係咪無機會
CHECK左身份證大法
97年未夠11歲 首次登記係96年
但兩老又唔記得當年係咪CI (佢兩個自己有BNO但又唔幫我申請正仆街)

唔理啦照申請
重點係你喺唔喺香港出世,係嘅話無可能拎CI
我全家都係香港出世
係咪代表好大機會有BNO?
前兩日網上申請報失本唔見左好多年既BNO(passport no. 都無),今日收到呢封e-mail:

You recently reported a lost or stolen passport. We need some more information from you to cancel the passport. Please call us within 2 working days on +44 (0)300 123 2902. We are available from 9am to 9pm Monday to Friday or 9am until 5pm Saturday and Sunday (UK Time).

Your passport will not be cancelled until you call us. There is a risk of your passport or identity being used by someone else if you do not contact us.

Her Majesty’s Passport Office

有無人試過呢個情況
無機會,你係11歲申請兒童身份證,而非因為申請BNO而申領身份證
唔該巴打
DHL淨係拎左我個postcode係咪都ok
HM叫我寄去利物浦L3 9BP
打idd時唔好打(0)
唔係因為你係香港出世而有BNO

而係你中哂身份證大法
無野了自己google搵到
明白
咁我更加大信心去申請
唔該晒巴打
我仲以為當時有得選擇拎咩證明文件( CI / BNO / OTHERS)
原來香港出世冇得拎CI
你可以直接比錢啦
大把
https://speedpost.hongkongpost.hk/speedpost/sections/postageCalc/postageCalcResult.jsf

2-5個工作天,經驗係星期五寄,下星期二HMPO通知收到件
封信寫明你要做咩就照做
唔洗諗得太複雜
想問下而家副簽係咪都要簽埋相 定只係form就得
改咗上傳相好耐,counter sign 填paper form
你揀影selfie,副簽form會自動連埋相一齊印
ok收倒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞