『薪火Post』BNO續期資訊(52) 英國國會之你抵壘未

1001 回覆
27 Like 2 Dislike
Do you have a naturalisation or registration certificate?
NO
果張係你父親唔係你
佢唔係話要翻譯認證?封信要寫咩?
1.提升外國政府在港話語權
2.免簽證去美國

00後叫埋父母簽呀!

推埋俾親戚朋友睇
咁都無100000個簽名?

https://petition.parliament.uk/petitions/244402
大陸出生
中文出世紙

之後好似會比張你嘅registration certificate
BC 都啱嘅 冇同你申請過BNO 因為你一直都有BC
想問下各位
爸媽出世紙同結婚證書係咪一定要正本,我爬咗少少文上面有人寄彩copy過去
但我睇指引得自己本特區同HKID先要彩copy,其他全部都要正本

我係咪可以寫信解釋我想交副本過去,正本好珍貴,唔想整唔見
定係唔寫信都得?
by descent 唔會。

不過by descent取得嘅BC就屈機囉,我哋有巴打繼承咗BNSS取得嘅BC拎去退出咗中國籍
我想問 如果我填個個地址同住址證明唔同 會唔會當我申請冇效?因為填個個地址係借住其他人,一時唔記得填有住址證明既地址😭
寫信解釋填錯地址,再寫返啱嘅地址,再配啱地址嘅證明
記住你將來生小朋友一定要去英國生
因為BC英國以外出世只可以傳一代
如果你仔女係香港出世可以用一世廁板
住址證明冇效
學上面師兄話補翻封信得唔得?
佢會email比個login 你
login 完會話你知有咩要交果度有form download
右下
咪照寄副本加寫信解釋,如果佢哋唔受會再叫你補。
想請教下各位
我老豆老母都曾經有過bno
兩位已經係極度深藍唔會再續
過期既bno兩本都仲係度
Included child 冇我
因為未有我
97前出世符合晒以下所有條件

合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'

見倒有巴打話sd email問左有冇bno先
但亦有人話只需要直接report lost
應該點做好,好鬼confuse
因為我有小小可能性都想去試下
睇DOC
report lost
寄果時封面係咪寫埋pex no.?
一個人唔洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞