『薪火Post』BNO續期資訊(52) 英國國會之你抵壘未

1001 回覆
27 Like 2 Dislike
剛才屎忽痕,搵連登最元祖BNO續期post,原來已經係兩年幾前,仲以為最多年零前,如果比較以往,最近呢兩個post兩三日就爆真係快得好癲,睇黎2020年之內會破100大關..

『薪火post』BNO 續期資訊
https://lih.kg/228
呢兩日吹平權風
剛剛Apply左,有幾個問題想問下
1. 填咗老豆資料嘅係咪都要交Parents’ documents?定係唔交都得?其實我淨係填咗老豆個名 填咗唔知佢有冇BNO 而老母就乜資料都冇填 咁係咪都要交? 因為咁樣就要搵多兩份資料寄正本過去 唔交得唔得?
2. 銀行信係咪都可以做有效嘅住址證明?
3. Apply完到交齊資料有冇話要幾耐之前寄到過去?

唔該咁多位巴打
有冇人可以分享下你地個副簽人點搵返嚟?
朋友
1. 有咩比咩
2. 英文名+地址
3. 60日
定啲嚟不如睇睇doc先,應該解決你好多問題!
佢跌咗本BC落地
唔搵唔知揸外國護照朋友多!
朋友x2,我於whatsapp群組問有冇人可以幫我做BNO續領副簽,唔使十秒已經有人應承。
同事
無知一問
UPLOAD 上網個個電子版既相 洗唔洗同 寄出去個2張一樣?
另外
真係搵唔倒人簽點算
有BNO朋友 但都只係FG 冇咩專業既工作
有冇人知道用BNO簽澳洲visa passport document country個欄係唔係出 BRITISH -CITIZEN
簽證係唔係用601
Thank you
新系統只需upload相,除職員之後要你後補,否則無需hardcopy相,BNO朋友,唔使專業都應該冇問題,幫我副簽果個都唔係專業人士。
平平權
其實我都覺得冇問題父母出世紙唔係咁緊要,反而係你有申請過又有舊果本同自己資料文件足的話多數照出本新比你
我覺得簡單D真接要求bno >bc !這是基本公民權利!不需任何條件!有沒有技術既合資格人都應該可以轉bc 他們要履行主權國對bno公民歴史責任!不需設限,待他們回應要求再從長計議!
呢個POST冇TG GROUP
而家咪講緊bno直接變bc因為呢個唔係移民係我地出世界果時的確係英國既地方我地身份應該係英國公民,而定平權就係講緊呢樣野
連登大神請幫忙

如果我已改名,但係改名契得中文版,可以點申請續期BNO? 我問過律師樓,佢話唔會俾到英文版改名契我,請問登記事項證明書/到民政事務署宣誓可否代替改名契作為證明? 如可,宣誓內容係咪簡單講我由幾時將原用名改為現用名就得?

我想續好耐,但真係因爲依個問題唔知點續。如有資訊,請幫忙,感激不盡
仲諗住交定出世紙 咁等佢叫我補算
民政事務署宣誓
去到問就得
佢話內容要自己draft , 佢得負責聽我讀。
但係我唔sure佢要我宣誓證明咩
我怕我宣完改左名都唔合要求
想問下打錯 hong kong post code 點算?會唔會寄唔到比我?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞