『薪火Post』BNO續期資訊(52) 英國國會之你抵壘未

1001 回覆
27 Like 2 Dislike
求教, 呢個情況應該點填
出生紙同父母結婚證書可以交copy?
咦 點解無問我嘅?
你父母唔係British呱
鬼知咩
人手UPDATE
未有
一個公文袋
一個PEX
有持有過就唔會申請唔到,要補都俾時間你去補。
一次過寄就得,貴呀?空郵掛號只需幾十,官方聲稱約一星期到。
好驚會寄失
deliver咗就係HMPO問題
如果一次過寄係咪dhl嗰度唔使寫pex號碼, 入面嗰兩個公文袋先至各自寫
我唔係好敢寄空郵掛號 以前係英國生活 皇家郵政成日都記失嘢 始終唔想阿爸阿媽嗰啲出世紙唔見咗
寫其中一個pex,前提係幾位都係要求寄同一地址,裡面當然要寫清楚邊份打邊份,邊份要share等,越清楚越幫到PE同你哋批。我自己每一本夾齊一份文件,同時放入一folder內,再入雞皮紙信封寄掛號。
面寫一寫都得
話比公務員知係幾個人申請
官方指寫一個pex於封面,之前有巴絲webchat 過話唔好寫幾個上去,仲混亂咗件事,佢哋會分到嘅,我剛造完,就係咁寫無問題已收護照。

Royal Mail 個問題有人講過,風險自決啦,我以前公司經驗,寄英國每年約一千張支票,寄失平均5-10張左右,數字係低嘅。咁唔同大型速遞個價錢亦有高低,有人話fedex平啲添。
SAR (Subject access request)
”If you wish to know if you have had any passport in the past, you will need to send a SAR (Subject access request). This will give you information you require.”
“Please send your request to the following email address: DPA.Queries@hmpo.gov.uk”
“Please provide your full name and date of birth, also your country of birth. You will need to state exactly what information it is you are required to provide.”
有第二個電話喎,唔打埋佢?
同一個副簽人可唔可以同一時間幫哂兩個人做副簽人架?
因為我想一次過幫哂我自己同我細佬續bno
定係安全起見,搞完一個先搞另一個?
無關係,共同朋友有乜問題?副簽無上限。
填British
記住簽埋呢個先有用!
https://petition.parliament.uk/petitions/244402

宣佈聯合聲明失效,BNO平權
It's now or never.

9月1網民自發英國領使館集會
日期:9月1日;
時間:下午2時;
地點:英國駐港領使館;
詳情:https://lih.kg/1487721
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞