『薪火Post』BNO續期資訊(52) 英國國會之你抵壘未

1001 回覆
27 Like 2 Dislike
剪咗角咁你係咪有第二本未剪嘅BNO?
拎特區果時比人剪左
老豆有兩本BNO
一本唔係紅色嗰本

係好似上圖咁
係咪舊式BNO
CUKC
斬人果條又係支那狗,已經有晒cam影到佢搭lift上邊層,照理要拉人完全唔難,問題係而家香港班警畜都唔係好人,全部一擔擔!
我搵加拿大副簽得唔得?
但佢又唔算專業人士 照比係咪可以試
得,不過因為非BC/BNO,要同時附上佢Passport個人資料頁副本。
想問相片果到 係咪唔洗寄埋2張相 只係上傳數碼相
即係乜 只係舊式BNO?無用架?
我見佢有本紅色到左期但依本都依然未剪角
新系統係即時upload softcopy,除非職員要求你後補hardcopy..
打開本護照,裡面有寫國籍係邊隻。
CUKC唔會剪角,當年無轉拎BNO呢本就廢左
佢有攞到BNO 但94年攞04年過左期(本BNO)
報damage
咩呀,你一出世就係BC啦
Bdtc 我都有本,97回歸日自動失效,呢本應該更早到期,之後登記bno時,你父親轉咗用bno。
家父當年拎CI,佢話同朋友去拎passport 但入境處唔比

究竟係咩一回事?
你老豆93年登記做BC, 你96年出世,根據1981年英國國籍法第2條第1款a, 你已經係BC

2 Acquisition by descent.

(1)A person born outside the United Kingdom [F17and the qualifying territories] after commencement shall be a British citizen if at the time of the birth his father or mother—

(a)is a British citizen otherwise than by descent;

https://www.legislation.gov.uk/ukpga/1981/61
未申請歸化BDTC,或者申請歸化但唔批
續個時寄埋過去
我上個月續個時剪角BNO同特衰都寄哂過去
請教巴打,如果佢父或母係British Citizen otherwise-than-by-descent,咁佢身為子女係出生已自動成為BC by-descent,而無需於18歲前作出申請?唔會因為冇任何申請就18歲自動失效?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞