Canon人入來(2)

995 回覆
10 Like 2 Dislike
我都想入部80D..

本身用緊500D KIT+50 1.8 + 55-200MM

諗住買凈BODY...但諗唔到配乜鏡好

有無人俾D意見我?

買我支sigma 50-100mm f1.8 (行,兩年10個月保)$5999 連filter , 利申聽日賣80d 上ff

巴打諗住上邊部ff機?

原本想轉會上d810, 但係賣唔出啲鏡,局住上5d4

點解咁快轉機呢?
我都想入部80D..

本身用緊500D KIT+50 1.8 + 55-200MM

有無人俾D意見我?

買我支sigma 50-100mm f1.8 (行,兩年10個月保)$5999 連filter , 利申聽日賣80d 上ff

巴打諗住上邊部ff機?

點解咁快轉機呢?

百_成材
我都想入部80D..

有無人俾D意見我?

巴打諗住上邊部ff機?

點解咁快轉機呢?

百_成材

所以有時又會諗..反正都要升級..
點解唔直接買部好D..可惜無錢
我都想入部80D..

有無人俾D意見我?

巴打諗住上邊部ff機?

點解咁快轉機呢?

百_成材

所以有時又會諗..反正都要升級..
點解唔直接買部好D..可惜無錢

有錢早享受, 沒錢唔使愁
我都想入部80D..

有無人俾D意見我?

巴打諗住上邊部ff機?

Canon eos 80D
Sigma 10mm f2.8 dc
Canon efs 17-55mm f2.8
Sigma 24mm f1.4 art
Canon ef 50mm f1.8
Sigma 50-100mm f1.8 art dc
Sigma 50-500mm
Canon eos M3
Canon efm 11-22mm
Canon efm 18-50mm
Canon efm 50-200mm
你都係得支24mmArt同窮人50mm用得返啫

佢知唔知Canon FF機無crop mode又插唔落EF-S鏡
50.8算罷啦
我都想入部80D..

有無人俾D意見我?

巴打諗住上邊部ff機?

Canon eos 80D
Sigma 10mm f2.8 dc
Canon efs 17-55mm f2.8
Sigma 24mm f1.4 art
Canon ef 50mm f1.8
Sigma 50-100mm f1.8 art dc
Sigma 50-500mm
Canon eos M3
Canon efm 11-22mm
Canon efm 18-50mm
Canon efm 50-200mm
你都係得支24mmArt同窮人50mm用得返啫

仲有50-500 可用
我都想入部80D..

有無人俾D意見我?

巴打諗住上邊部ff機?

點解咁快轉機呢?

你試下身邊所有fd 都係用ff,日日都俾人毒
用緊5d3 想問如果要買長鏡 70-200 f2.8買番原廠canon好 定係買副廠sigma同tarmon就夠做

利申用黎影人
請問有無ef efs mount餅鏡for crop sensor canon單反?
想一機一鏡街拍同輕thx

同埋我1300d 700d 750d拍片,係咪可以用half-press focus?
請問有無ef efs mount餅鏡for crop sensor canon單反?
想一機一鏡街拍同輕thx

同埋我1300d 700d 750d拍片,係咪可以用half-press focus?

EF-S 24mm f/2.8 STM
EF 40mm f/2.8 STM
用緊5d3 想問如果要買長鏡 70-200 f2.8買番原廠canon好 定係買副廠sigma同tarmon就夠做

利申用黎影人

Tamron都夠啦
有筆直梗係紅圈保值少少

利申用黎影人

Tamron都夠啦
有筆直梗係紅圈保值少少

可參考 dxomark score
7D JJ成手FF鏡等緊上6D Mark II

用慣快機轉慢機會勁灰 利申,一仔轉五仔,直頭想掉左支328

無所謂依家都係影靜態野多…
要影動態就拎返7D出黎用

點解要咁做? 1仔太重?

無所謂依家都係影靜態野多…
要影動態就拎返7D出黎用

機身反應問題,係會覺得部機鈍

重一向都唔覺,而且我部五仔都係長插直倒,一樣大大舊

唔上1dx2 有好多原因,當中比較重要既係我執相backup 個workflow, 5d4個wifi 幫左好多手,直up full size 相上iphone, 再back 上icloud, 免在下下要電腦process 完再sync 去nas 再上cloud, 懶左十萬九千倍

加上象素多一千萬,影靚態真係差好遠,如果一仔轉一仔唔會有呢種效果,所以兩部都keep, 影運動拎一仔,平時用拎五仔。不過次次一插啲大鏡都覺得食左豬油咁。。。328同85L 真係十級明顯
各位巴打去旅行會帶tele 定 ultrawide 多?

重一向都唔覺,而且我部五仔都係長插直倒,一樣大大舊

唔上1dx2 有好多原因,當中比較重要既係我執相backup 個workflow, 5d4個wifi 幫左好多手,直up full size 相上iphone, 再back 上icloud, 免在下下要電腦process 完再sync 去nas 再上cloud, 懶左十萬九千倍

加上象素多一千萬,影靚態真係差好遠,如果一仔轉一仔唔會有呢種效果,所以兩部都keep, 影運動拎一仔,平時用拎五仔。不過次次一插啲大鏡都覺得食左豬油咁。。。328同85L 真係十級明顯

到而家canon 都仲未返1dx2 舊電 同 傳檔器 而家up 相好唔方便 同埋多一千萬象係多details 啲嘅 不過我用嚟po 下ig fb 1dx2 咩都夠 對我用途嚟講最緊要capture 到個moment
想問下crop機tele 除左原廠支55-250 is stm 之外仲有冇咩選擇?見到水貨1000都唔洗
利申窮撚冇錢入小白小小白之類
做緊觀音牌Promoter路過

旅行一枝鏡 我會帶16-35 2.8

旅行一枝鏡 我會帶16-35 2.8

啱啱去完旅行 帶左70-200,17-40,50.8
用得最多係17-40 其次70-200 50.8無用過咁濟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞