Canon人入來(2)

995 回覆
10 Like 2 Dislike
其實我見其他post都推薦新手用760d 但我見800d 啲spec好似好啲咁 又平過760d 想請教下邊個好啲
同埋新手影景多 用咩鏡好

睇筆直啦
夠錢就買77d

買77d配勁啲嘅鏡定買80d配平啲嘅鏡好啲?

一定係勁鏡平Body
Cmos 一尻樣,除非你要速度

初初我都咁諗

但如果唔係聞相
勁body 平鏡會玩得有樂趣d

講緊apsc 同 ff 既分野
與其買新77d ,我會揀入二手舊6D
Sigma1770好唔好

1750 2.8 好d
光圈 >>>>>> 焦距
其實6dm2係咪真係咁差
利申用緊60d 想升fullframe 但無錢買mark4
其實6dm2係咪真係咁差
利申用緊60d 想升fullframe 但無錢買mark4

差在兩樣嘢
對焦點集中喺中間,差少少先佔到3份1空間
另外寬容度同6d差唔多,睇你會唔會後製拉光
不過入門黎講唔錯架啦
想換部入門FF機
諗緊買唔買6D連24-105mm f4L
利申:冇FF鏡
想換部入門FF機

24-70 f4靚dd
其實我見其他post都推薦新手用760d 但我見800d 啲spec好似好啲咁 又平過760d 想請教下邊個好啲

睇筆直啦
夠錢就買77d

一定係勁鏡平Body

初初我都咁諗

但如果唔係聞相

唔聞相買FF 黎做咩?機能又弱,一味亂推ISO

睇筆直啦
夠錢就買77d

一定係勁鏡平Body

初初我都咁諗

但如果唔係聞相

咩叫一味亂推iso
可用iso 高既優勢講到係缺點

新手用
Apsc 配靚鏡,一唔夠光
就算支鏡暗角唔明顯,控制變形得好好,星芒靚,色散冇問題,夠利夠光圈夠色夠景深又點
可用 iso 唔夠高已經係死罪
一係落腳,一係閃,一係推ios 用lr 抹noise 變油畫,唔係就鬆郁矇,更加唔好諗crop 相

一般FF iso 3200 仲係可用範圍
新手平時手持影,已經好大分別
又唔使x1.6 , 本身大 sensor 景深已經好過apsc
唔使太靚鏡,一般setting 影出黎已經可接受

新手用6D ,你想機能要幾強?

如果係鐘意影相,直上FF 唔會後悔
輕 FF 唔一定6D, 隔離A7II 都好好
未知鐘唔鐘意影相既,咪apsc 平機平鏡玩住先囉

睇筆直啦
夠錢就買77d

一定係勁鏡平Body

初初我都咁諗

但如果唔係聞相

咩叫一味亂推iso

新手用
就算支鏡暗角唔明顯,控制變形得好好,星芒靚,色散冇問題,夠利夠光圈夠色夠景深又點
一係落腳,一係閃,一係推ios 用lr 抹noise 變油畫,唔係就鬆郁矇,更加唔好諗crop 相

又唔使x1.6 , 本身大 sensor 景深已經好過apsc

想換部入門 full frame
考慮緊 6D 同 A7II
但係試完機之後覺得A7II 啲色好似怪怪地
再加上唔係好用得慣無反

睇筆直啦
夠錢就買77d

一定係勁鏡平Body

初初我都咁諗

但如果唔係聞相

咩叫一味亂推iso

新手用

想換部入門 full frame
考慮緊 6D 同 A7II
但係試完機之後覺得A7II 啲色好似怪怪地
再加上唔係好用得慣無反

習慣既野好個人
自己有一堆鏡,用慣ovf 懶轉會
但同期亦有三兩個 frd 成功轉會s
所以邊部好d 好睇個人,冇絕對

色問題都係一樣
好似我咁,一定係影raw 再經lr 轉相
原色影響唔大
但如果你慣直出jpg 就要三思
依家推唔推薦入手5D Mark IV?
見初初出個陣好多人話迷焦 依家有冇改善?

用緊80D覺得apsc視野太窄所以想入手 主要影景影人

已經訂左5D Mark IV 24-105mm Kit
加多枝Sigma 12-24mm F4

我買咗呢支sigma 都唔多用 頗重 又唔係話特別靚 係抵過canon 支1124唔少嘅
有冇canon人試過壞轉盤 今日影影下轉唔到mode 一轉去AV TV就彈左去C mode
原來有canon post
小弟用緊550D+sigma 17-70 2.8-4
有次響酒樓影,個場夠光但唔穩定,色溫差別大
有時要內閃補一補
有時又要呢樣果樣
想換過部操作方便啲嘅機
用緊80D果啲巴打覺得80D操作點樣?

利申:無FF機包袱
有時要內閃補一補
有時又要呢樣果樣
想換過部操作方便啲嘅機

我600上80,對焦爭好遠
有時要內閃補一補
有時又要呢樣果樣
想換過部操作方便啲嘅機

我600上80,對焦爭好遠

係喎,呢樣都好緊要
想問下依家買70d會唔會好不智
新手想玩下相機 70d/800d揀左好耐
主要影人 拍下片 究竟邊部會啱啲
筆直得6000
想問下依家買70d會唔會好不智
新手想玩下相機 70d/800d揀左好耐
主要影人 拍下片 究竟邊部會啱啲
筆直得6000

800d都大把野玩
想換部入門FF機

budget 夠就買24-105 L II
本身用緊100D+ 20-105 F4 II
想轉6D mark II,個價錢好似跌得差不多了,短期好似都唔會跌
小弟用緊70d 因爲手頭無其他鏡剩係用18-55 kit鏡去影流星雨
效果都ok 不過想買返支wide angle影星
想問下各位巴打有無推介? budget 4000左右
有諗過sigma 10-20mm 3.5 hsm
小弟用緊70d 因爲手頭無其他鏡剩係用18-55 kit鏡去影流星雨

Sigma 10-20mm 82mm 落filter 會貴D

如果你淨係想影星可以諗samyang 10mm f2.8

想平時都用得可以諗
Canon 10-18
Canon 10-22
睇 budget

Sigma 10-20mm 82mm 落filter 會貴D

想平時都用得可以諗
Canon 10-18
Canon 10-22
睇 budget

利申:用過650D + 10-22 影星
唔好奇望太多
原來有canon post 打多次先

新手用700D用左幾年 發覺E家唔夠用 想升級 都應該係APSC 都有考慮過FF 但一諗要轉哂D鏡就真係 冇BUDGET~~

現時鏡
Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6
Canon EF-S 55-250 F4-5.6 IS STM
Canon EF 50mm f/1.8
Tokina AT-X 11-20 PRO DX

E家打算升70D算 見到2手4000幾有找 但見到80D同7DM2又心大心細

多數影景 (行山都會帶) 同影人~~

求意見~~

想平時都用得可以諗
Canon 10-18
Canon 10-22
睇 budget

唔該哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞