Canon人入來(2)

995 回覆
10 Like 2 Dislike
新手爬左小小文想問下
筆直$4000樓下 單反
canon 1300D
定係 eos 100D 比較好
主要影人同景
原來有canon post 打多次先

新手用700D用左幾年 發覺E家唔夠用 想升級 都應該係APSC 都有考慮過FF 但一諗要轉哂D鏡就真係 冇BUDGET~~

現時鏡
Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6
Canon EF-S 55-250 F4-5.6 IS STM
Canon EF 50mm f/1.8
Tokina AT-X 11-20 PRO DX

E家打算升70D算 見到2手4000幾有找 但見到80D同7DM2又心大心細

多數影景 (行山都會帶) 同影人~~

求意見~~

等7d m3
或者80d
新手一問
手頭上有部無反M3, 另有ef-m 11-22同ef-m 22鏡頭
有無巴打會加個mount 用返ef-s鏡頭?效果如何呢?
有時去旅行想影星用支廣角得F4又唔係好夠, 用22mm又唔夠廣

另外想問埋M3係咪無倒數連拍功能?
小小白is幾時出新
想買隻廣角 有咩好推介

用緊6D

來了來了
追左post先覺得前幾日係豐澤用2000蚊買左支EFS 10-18mm f/4.5-5.6 STM好笨柒

新手
5D4 被850 吊打左。。。幾時先可以唔再擠牙膏呀

價錢差唔多 人地spec又勁0的
新手爬左小小文想問下
canon 1300D
主要影人同景

No 4位數機
好快你就要換機
滿足唔到你既需求
起碼3位數入門機/2位數中階機
但唔建議直上7D
新手一問
手頭上有部無反M3, 另有ef-m 11-22同ef-m 22鏡頭
有無巴打會加個mount 用返ef-s鏡頭?效果如何呢?
有時去旅行想影星用支廣角得F4又唔係好夠, 用22mm又唔夠廣

另外想問埋M3係咪無倒數連拍功能?

Non full frame缺陷
入支extra wide會幫到你
起碼15mm樓下先叫extra wide
有冇人知efm 11-22鏡邊間有貨?

mpeg 4k
想問下新手用canon m5 好唔好?
定還是用舊款單反玩住先?
用梗760d
有枝18 135 kit
同50 1.8
平時鐘意街拍同影風景
都幾夠洗

利伸 新手
雖然唔係新手 但一樣係咩都唔識
想問問大家 我一路用開450D
而家想換機 上網爬過少少文 本身想換200D
但又見人講其實77D比200D更好……
究竟200D定77D好?
(平日都係去旅行影相影景影人影食物咁)
新手爬左小小文想問下
canon 1300D
主要影人同景

No 4位數機
好快你就要換機
滿足唔到你既需求
起碼3位數入門機/2位數中階機
但唔建議直上7D

100D 50.8 stm

有啲想轉會
Canon真係
Canon人多過N記,方便借鏡冇得揀
利申:新手,窮燃,用緊760D / 5Div

有啲想轉會
Canon真係

心郁郁...差唔多價人地spec真係好好多...除左liveview 速度...
如果唔係本身買落D鏡....應該好多人跳左船
大家買相機配件係咪都係去 深水埗?
想問如果而家買部500D or 400D 二手係咪好不智?
因為好想玩canon枝50 f1.8定焦
想問如果而家買部500D or 400D 二手係咪好不智?
因為好想玩canon枝50 f1.8定焦

二手就600D或者650D啦
新手想買機
筆直5000有冇機買到
同埋有冇推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞