Canon人入來(2)

995 回覆
10 Like 2 Dislike
等100D 2

希望有80d既性能

77d 800d 仲洗賣?

路過支持一下,
1仔影的,
跟本唔resize可以直接出相

乜鏡
小弟新手想問
小弟朋友想放支小小白俾我
不過我開is影相嘅時候佢有支支聲
但係熄is就好靜
係邊度有問題同埋點解會咁
新手手持M6, 主要影景, 係咪都係配支 11-22 最明智

11-22係幾好
如果冇單鏡機
可以買佢
小弟新手想問
但係熄is就好靜

is運作係有聲
原理係類似一塊鏡片喺支鏡入面上下左右移動去修正震動
基本上支支70-200 4is都係wewe聲
唔同牌子既鏡 點樣裝入黎canon?

首先睇下咩牌子、咩鏡
本身俾咩機用
如果自動鏡 其他牌子出如sony nikon
可以唔洗諗

手動鏡
睇咩mount
可以淘寶買adapter轉番用ef mount
但可能鏡尾會打反光板
小弟新手想問
但係熄is就好靜

is運作係有聲

如果細心聽
按半下快門會有第一下摩打聲(好似ca一聲咁)
呢下係將個is解鎖
之後is組鏡就會不停上下左右移動去修正震動
呢個時候會聽到is嘅聲
(視乎鏡嘅焦距、直徑 is聲係會有分別,印象中最嘈係70-200/4、300/4、400/5.6)
鬆開快門4秒左右
會有第二下摩打聲(好似ca一聲咁)
呢下係將個is鎖番
鎖番嘅目的係避免用家攜帶鏡頭時會整壞is組件

如果你支鏡有is
唔熜機拆鏡冇問題(我都唔熜)
但記得唔好按住快門拆支鏡
糾結到仆街
自從個fd借左支副廠 70-200 2.8比我追星就收唔到手
諗緊買支小白兔定Tamron G2好
巴打們有無咩意見
80d 窮學生無錢買FF機
小弟新手想問
但係熄is就好靜

is運作係有聲

如果細心聽
按半下快門會有第一下摩打聲(好似ca一聲咁)
呢下係將個is解鎖
之後is組鏡就會不停上下左右移動去修正震動
呢個時候會聽到is嘅聲
(視乎鏡嘅焦距、直徑 is聲係會有分別,印象中最嘈係70-200/4、300/4、400/5.6)
鬆開快門4秒左右
會有第二下摩打聲(好似ca一聲咁)
呢下係將個is鎖番
鎖番嘅目的係避免用家攜帶鏡頭時會整壞is組件

如果你支鏡有is
唔熜機拆鏡冇問題(我都唔熜)
但記得唔好按住快門拆支鏡

多謝指教
唔同牌子既鏡 點樣裝入黎canon?

去鴨記/星際/淘寶買個轉mount
糾結到仆街
自從個fd借左支副廠 70-200 2.8比我追星就收唔到手
巴打們有無咩意見

Tamron支70-200f2.8 g2好似仲好過小白免

利申 有小白免
糾結到仆街
巴打們有無咩意見

Tamron支70-200f2.8 g2好似仲好過小白免

利申 有小白免

原廠係貪佢對焦快
新手近排入左800d
有冇人知想放機除左肥花仲可以去邊放?
新手一問 如果77d 買支sigma 17-50會唔會有走焦
攝影新手,想試下影相,應該買平啲買760d玩下先定貴少少買77d? 有冇意見俾到我?定有其他選擇俾我參考下? budget 8000樓下,主要想影景,次影人
等canon FF Mirrorless
新手一問 如果77d 買支sigma 17-50會唔會有走焦

77d印象中有自動對焦微調
唔多嘅話可以自己調節番

其次係使用者習慣都會出現叫走焦嘅情況
最常見係淨係用中間點先對焦
然後再構圖
但呢樣根本唔係走焦
只係個個人都咁做 張相出黎效果唔好
講到變左機鏡問題
呢個情況本身叫out focus
攝影新手,想試下影相,應該買平啲買760d玩下先定貴少少買77d? 有冇意見俾到我?定有其他選擇俾我參考下? budget 8000樓下,主要想影景,次影人

77d kit set 華仁8160
等canon FF Mirrorless

出多部apsc 都好
有冇巴打想放80d
Tg @byemygpa
新手手持M6, 主要影景, 係咪都係配支 11-22 最明智

11-22係幾好
如果冇單鏡機
可以買佢

手持kit len 15-45

睇番15mm你覺得夠唔夠wide
廣角質素兩支比係11-22靚
如果你15mm(=24mm)都覺得夠 冇乜閒錢 未必要買
新手筆直有限 想買m3
係咪真係咁差
上網見親都劣評

想放 白色m3
https://t.me/Littlechicka
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞