Canon人入來(2)

995 回覆
10 Like 2 Dislike
各位巴打好,小弟而家用緊部eos m(最初出個部),發現都唔係好夠用,諗緊升級760d/70d,如果我買淨機再配sigma/騰龍鏡會唔會係較佳(平)選擇?定還是用返原廠鏡買kit set(貴d?)?因為鏡我想用近距-中距,如18-135/200呢個範圍。

我主要係用黎影下人同景,去旅行可以用下,或者行山個陣都用得。

有無拎過單反上手?個重量同m差好多
或者試下m5 m6
800D問測光
如果個object影完好黑但個景好光係
應該用對焦點對黑既地方再鎖定

上面呢個做法好易會令主體out focus
除非你識得測光同對焦分開做

定係直接推高曝光
直接用曝光補償會簡單少少

構到圖但係影出泥一邊黑晒好灰

通常加ev試下就算
800D問測光

定係直接推高曝光

通常加ev試下就算

加ev成日背景爆光唔靚
就係做唔到對焦同測光分開
個鎖定都係有時負負碌碌得左
影剪影無問題但係一減光度對比就好難
風景有得用漸層NPL但係我又鐘意wide angle 影大建築
有冇高手指教下
我覺得係有d基本野我唔識先影唔到
同埋sorry我真係講到1999
800D問測光

定係直接推高曝光

通常加ev試下就算

加ev成日背景爆光唔靚
風景有得用漸層NPL但係我又鐘意wide angle 影大建築
有冇高手指教下

我明你想點
即係想背景光暗適中之餘
人像光暗適中

但你要諗下
本身人係唔識發光
後面嘅風景係有陽光照住
所以風景一定會光過人

如果你要兩者都差唔多光暗
一係你就減低風景光度 而提高人像光度
但而家光圈快門感光度 係一張相整體去影
冇得局部影

所以你可以做嘅
通常都係 後期拉光個人/拉暗風景
幫人像打燈、反光板/唔好背光影人/搵個靚光線
800D問測光

定係直接推高曝光

通常加ev試下就算

加ev成日背景爆光唔靚
有冇高手指教下

背景測光m mode
前景用閃/ 反光板補光
各位巴打好,小弟而家用緊部eos m(最初出個部),發現都唔係好夠用,諗緊升級760d/70d,如果我買淨機再配sigma/騰龍鏡會唔會係較佳(平)選擇?定還是用返原廠鏡買kit set(貴d?)?因為鏡我想用近距-中距,如18-135/200呢個範圍。

我主要係用黎影下人同景,去旅行可以用下,或者行山個陣都用得。

我有部用咗一年嘅760d 配18-135 kit lens, 有興趣可以tg傾下

https://t.me/johncena8
放55-250
有意 telegram https://t.me/heabig
依加先入6D會唔會好遲?
定喺入6D MK2 /5D MK3好啲?

6d mk2 for sure
800D問測光

定係直接推高曝光

通常加ev試下就算

加ev成日背景爆光唔靚
有冇高手指教下

背景測光m mode
前景用閃/ 反光板補光

明了,原來係用閃燈壓光
800D問測光

定係直接推高曝光

通常加ev試下就算

加ev成日背景爆光唔靚
有冇高手指教下

背景測光m mode
前景用閃/ 反光板補光

明了,原來係用閃燈壓光

如果budget 可以買枝外閃既話,最好買返枝同埋引閃,效果好過機身果個直打多。買平既都好過冇
買二手鏡頭邊到買好?
有咩要注意?
買二手鏡頭邊到買好?
有咩要注意?

鏡籠有冇發霉,摩打有冇壞,走焦,鏡有冇花,機身有冇損毀
買二手鏡頭邊到買好?
有咩要注意?

dcfever
自己check真d
15-85依家仲值唔值得買
定係買個18-135配10-18
15-85依家仲值唔值得買
定係買個18-135配10-18

我有18-135 同 10-18
18-135 用咗年幾
10-18 用咗兩個月

想升full frame 所以打算賣曬佢,有興趣tg 傾
https://t.me/johncena8
岩岩出個隻200d 抵唔抵玩
利申新手
放1635 f2.8 ll
有興趣嘅巴打tg我: https://t.me/Lihkgeded
其實我見其他post都推薦新手用760d 但我見800d 啲spec好似好啲咁 又平過760d 想請教下邊個好啲
同埋新手影景多 用咩鏡好
其實我見其他post都推薦新手用760d 但我見800d 啲spec好似好啲咁 又平過760d 想請教下邊個好啲

睇筆直啦
夠錢就買77d

睇筆直啦
夠錢就買77d

買77d配勁啲嘅鏡定買80d配平啲嘅鏡好啲?

睇筆直啦
夠錢就買77d

買77d配勁啲嘅鏡定買80d配平啲嘅鏡好啲?

一定係勁鏡平Body
Cmos 一尻樣,除非你要速度
Sigma1770好唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞