Canon人入來(2)

995 回覆
10 Like 2 Dislike
仲考慮緊Sigma 35A / EF 35L.
有冇巴打幫我一把
35L 1代出左咁耐怕有暗病
心想Sigma 但好多人講對焦差

35L 會有乜暗病 睇多幾支揀支condition 好啲既咪得

係都搵到既
去試過S35 但35L唔會有得試
所以先15/16

唔怕二手一定係35L, 諗都唔洗諗 35L 本身係Canon 其中一支必入既鏡,對焦快,準,光圈全光sharp, 暗角明顯得黎好有味道,又輕同細。 我覺得一代重好過二代tim

Sigma 除左個sharp 字外,重下下要擔心唔中焦,喺35mm 呢個snapshot 焦距下係死証

咁疊埋心水35L 謝巴打

但又話第1代紫邊好似好嚴重咁嘅

我用左都唔短時間,唔覺。

紫邊嚴重。。。85L 就真係堅誇張啦
17-40 F4L夠唔夠旅行用
諗緊好唔好入多支小小白
主影景 但都想偷拍下當地人嘅生活

小小白is幾好

16-35f4L好過17-40f4L好多

但多個is貴2千幾
有無is係咪真係咁大分別

17-40本身擁有緊 會帶去

畫質差好很遠,完全唔同層次

你講緊小小白

插係乜ff機?

用緊5d2
17-40 F4L夠唔夠旅行用
諗緊好唔好入多支小小白
主影景 但都想偷拍下當地人嘅生活

小小白is幾好

16-35f4L好過17-40f4L好多

但多個is貴2千幾
有無is係咪真係咁大分別

17-40本身擁有緊 會帶去

畫質差好很遠,完全唔同層次

你講緊小小白

1740 vs 1635

17-40好舊啦, 買新鏡啦
新手,想問下你地影相係set 16:9定4:3?
新手想買二手機 有冇方法check到快門數
新手,想問下你地影相係set 16:9定4:3?

3:2
諗緊買16-35 f4定16-35 f2.8 ii
巴打們覺得邊枝比較好 定有其他推薦

利申:5d4

有錢2.8冇錢4

有錢2.8冇錢4

會影星2.8, 唔會就f4

Ultrawide 影室內景,有防震可以收光圈,1/10s 或更慢咁影。全開2.8質素點都輸。

利申:用緊1635/4
G7x + 650d🤔🤔
G7x是神
有冇巴打用1dx mark 2? 有冇迷焦問題/其他問題? 諗緊入手
有冇巴打用1dx mark 2? 有冇迷焦問題/其他問題? 諗緊入手

旗艦機應該無乜問題
仲係好爭扎
究竟買tele好定買返支standard zoom好
我怕買左tele唔會肯帶出街

旗艦機應該無乜問題

本來係咁諗, 見都幾多人話有迷焦問題, 唔知新一批 升埋firmware 有冇事, 我確保okay 先賣nikon 鏡𨍭會架, 唔想洗一大半錢買啲唔掂嘅野返嚟
仲係好爭扎

你都答唔到,冇人答到 計我話最safe入两支二手,影幾百張之後再決定放唔放
仲係好爭扎

你都答唔到,冇人答到 計我話最safe入两支二手,影幾百張之後再決定放唔放

24-105 3000
70-200 5500
70-300 6500

點揀好
仲係好爭扎

24-105 3000
70-200 5500
70-300 6500

點揀好

入頭尾两支,唔接受個iq同range再放
平時影開人像
建唔建議買支 1755 2.8 玩下
利申窮撚
平時影開人像
利申窮撚

我都好窮, 我入左支sigma 17-50 f2.8, 我暫時都滿意支鏡, 有心郁過想入支ef L鏡, 最平17-40 f4 or 24-105L, 但係睇過dxo評分, 見L鏡插落去apsc機分數都唔太高, 就放棄
平時影開人像
利申窮撚

我都好窮, 我入左支sigma 17-50 f2.8, 我暫時都滿意支鏡, 有心郁過想入支ef L鏡, 最平17-40 f4 or 24-105L, 但係睇過dxo評分, 見L鏡插落去apsc機分數都唔太高, 就放棄

過完一輪, 超實沒答到巴打問題, 我覺得都值, 當初就係覺得室內買支光圈大少少會好d, 睇下你多唔多影室內人, 我影小朋友, 唔常開flash, 就算開都要bounce, 所以先入左支2.8
平時影開人像
利申窮撚

過完一輪, 超實沒答到巴打問題, 我覺得都值, 當初就係覺得室內買支光圈大少少會好d, 睇下你多唔多影室內人, 我影小朋友, 唔常開flash, 就算開都要bounce, 所以先入左支2.8

多謝巴打提點
搵日去試下玩下支鏡先
黎緊可能會去影星 所以想買支有質素啲 但焦距又靈活少少既鏡,加上黎緊一斷時間都無打算上ff 所以都係買efs多
平時影開人像
利申窮撚

多謝巴打提點
搵日去試下玩下支鏡先
黎緊可能會去影星 所以想買支有質素啲 但焦距又靈活少少既鏡,加上黎緊一斷時間都無打算上ff 所以都係買efs多

17mm都ok,咁當然ultra wide就最好,但影星都係長曝,2.8影響不大
平時影開人像
利申窮撚

多謝巴打提點
搵日去試下玩下支鏡先

17mm都ok,咁當然ultra wide就最好,但影星都係長曝,2.8影響不大

搭單問 6D 想影星邊支會好啲?手頭得一支24-70L
平時影開人像
利申窮撚

多謝巴打提點
搵日去試下玩下支鏡先

搭單問 6D 想影星邊支會好啲?手頭得一支24-70L

同樓上差不多🙈焦距,iq你接受到用返呢支,
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞