Canon人入來(2)

995 回覆
10 Like 2 Dislike
諗緊買5diii 定買6d好,感覺比差唔多價錢買部次頂級野都好似好過買6dii,一係就慳返d錢買多支鏡買6d算

而且5diii咁耐以黎都冇咩負評

5d3
諗緊買5diii 定買6d好,感覺比差唔多價錢買部次頂級野都好似好過買6dii,一係就慳返d錢買多支鏡買6d算

而且5diii咁耐以黎都冇咩負評

如果買2手既,咁一定係買5D mk3,
根本就唔需要考慮~

新買嘅,6D mk2 囉~
有冇朋友有m5?有冇咩心得
cmos質素買唔買得過,諗住淨係買支22f2
再買個接環用返ef鏡
小妹用梗5d2
有時影完想放上fb ig
下下經電腦好煩
想問下用wifi直倒係咪可以係手機直接拎到相?
小妹用梗5d2
有時影完想放上fb ig
下下經電腦好煩
想問下用wifi直倒係咪可以係手機直接拎到相?

WFT-E4 II A
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=3629

手機得
但setup過程幾複雜
而且停產左
未停產都要5千蚊
唔係商業用唔值
追完post發覺s1750好吸引咁
但750d 本有跟住支1855 同 55250 kit鏡
咁仲應唔應該入手
同埋依支用係我部機對焦會唔會慢得太誇張
二手同一手又點揀呀 第一次買鏡唔清楚唔該巴打
咁仲應唔應該入手

我支s1750 2.8 跟70D 一齊出
好撚好用,對焦唔覺慢

另加支tonkina 116 2.8 同 C70200
已經玩晒

依家 trade 走左70D 上6DII 要放晒佢地都有d 唔舍得
另外想問下

6DII 配咩鏡好
試過朋友支Sigma 35.4, 一試難忘, 應該入硬

另標準變焦買2470/2.8 定24105/4 好?
大光圈但窄 VS 焦距闊但光圈細

出街帶24105 + 35.4 好似方便d ...

唔想帶咁多野出街
求點醒
另外想問下

6DII 配咩鏡好

唔想帶咁多野出街
求點醒

睇你影咩
咁仲應唔應該入手

好撚好用,對焦唔覺慢

已經玩晒

依家 trade 走左70D 上6DII 要放晒佢地都有d 唔舍得

唔該巴打先
想問吓s1750 crop完質素如何 因為一直用1855影遠啲嘅嘢都要crop crop完走咗樣咁 所以前排有諗過買支天涯就算
另外想問下

6DII 配咩鏡好

唔想帶咁多野出街
求點醒

一枝過要方便就24-70 2.8L II,風景人像都不錯
求推介
用緊80D 想出支17-70 呢個range鏡
即係17-50又得17-70都得
因為我有支龍仔a009
所以想要支短鏡代替1855支kit 成像實在太差
但筆直有限
3000HKD 有冇邊支好推介?
冇原廠情意結

我影人居多

求各位巴絲推介
唔該大家
咁仲應唔應該入手

好撚好用,對焦唔覺慢

已經玩晒

唔該巴打先
想問吓s1750 crop完質素如何 因為一直用1855影遠啲嘅嘢都要crop crop完走咗樣咁 所以前排有諗過買支天涯就算

明顯感覺
Sigma 1750 成像會比kit 鏡銳利
大光圈採光率高,室內手持都好夠用
暗角可接受範圍,收一級光圈已經有明顯改善
自己用左幾年,未覺有走焦問題

驚crop 完走樣,更加唔應該買天涯鏡

Kit 鏡上 s1750 , 十分推介
$2,3000 貨仔,性價比好高

Ps. 唔好同L 鏡比
另外想問下

6DII 配咩鏡好

唔想帶咁多野出街
求點醒

睇你影咩

90% 家庭仔仔相, 10% 狗仔 , 0% 景
求推介
用緊80D 想出支17-70 呢個range鏡
即係17-50又得17-70都得
因為我有支龍仔a009
所以想要支短鏡代替1855支kit 成像實在太差
但筆直有限
3000HKD 有冇邊支好推介?
冇原廠情意結

我影人居多

求各位巴絲推介
唔該大家

3k 左右
S1770/4 同 S1750/2.8 都用過
S1750 2.8 冇後悔
唯一考慮係之後上FF 用唔到
另外想問下

6DII 配咩鏡好

唔想帶咁多野出街
求點醒

睇你影咩

90% 家庭仔仔相, 10% 狗仔 , 0% 景

唔想拿咁多一支2470F2.8 , sigma 未用過,但支35好多人都話好易走焦
另外想問下

6DII 配咩鏡好

唔想帶咁多野出街
求點醒

唔一定一次過買晒兩支
不如玩住支35.4一輪
試下自己鐘意用咩焦段先

可能玩玩下你會發覺鐘意用35.4 多過帶多支24-105/24-70

如果真係要一次過買兩支
緊係加24-70 2.8
想問下6D IV 同 6D III 係唔係真係分別唔大

新手想升FF ,但無從入手

想講5D IV 同 5D III

對焦,touch screen, dual Pixel raw, gps and wifi, 重量輕少少,如果唔係budget問題直上5d4吧,我五月入手到而家都非常滿意

有無巴打解答到我點解對焦中左個頭 個身0的毛重清晰過個頭
移焦係咪50 1.8既死症黎

對焦,touch screen, dual Pixel raw, gps and wifi, 重量輕少少,如果唔係budget問題直上5d4吧,我五月入手到而家都非常滿意

肥花d評論講到部5dIV有迷焦
真唔真?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞