Canon人入來(2)

995 回覆
10 Like 2 Dislike
新手買左80D with 18135,旅行夠用但想要廣角😢10-18仲抵唔抵玩?
新手買左80D with 18135,旅行夠用但想要廣角😢10-18仲抵唔抵玩?

抵玩 好似都冇其他選擇
平時影開人像
建唔建議買支 1755 2.8 玩下
利申窮撚

我都好窮, 我入左支sigma 17-50 f2.8, 我暫時都滿意支鏡, 有心郁過想入支ef L鏡, 最平17-40 f4 or 24-105L, 但係睇過dxo評分, 見L鏡插落去apsc機分數都唔太高, 就放棄

過完一輪, 超實沒答到巴打問題, 我覺得都值, 當初就係覺得室內買支光圈大少少會好d, 睇下你多唔多影室內人, 我影小朋友, 唔常開flash, 就算開都要bounce, 所以先入左支2.8

多謝巴打提點
搵日去試下玩下支鏡先
黎緊可能會去影星 所以想買支有質素啲 但焦距又靈活少少既鏡,加上黎緊一斷時間都無打算上ff 所以都係買efs多

17mm都ok,咁當然ultra wide就最好,但影星都係長曝,2.8影響不大

搭單問 6D 想影星邊支會好啲?手頭得一支24-70L

同樓上差不多🙈焦距,iq你接受到用返呢支,

講漏左 我支係f4
想搵支大光圈嚟影星

我都好窮, 我入左支sigma 17-50 f2.8, 我暫時都滿意支鏡, 有心郁過想入支ef L鏡, 最平17-40 f4 or 24-105L, 但係睇過dxo評分, 見L鏡插落去apsc機分數都唔太高, 就放棄

過完一輪, 超實沒答到巴打問題, 我覺得都值, 當初就係覺得室內買支光圈大少少會好d, 睇下你多唔多影室內人, 我影小朋友, 唔常開flash, 就算開都要bounce, 所以先入左支2.8

多謝巴打提點
搵日去試下玩下支鏡先
黎緊可能會去影星 所以想買支有質素啲 但焦距又靈活少少既鏡,加上黎緊一斷時間都無打算上ff 所以都係買efs多

17mm都ok,咁當然ultra wide就最好,但影星都係長曝,2.8影響不大

講漏左 我支係f4
想搵支大光圈嚟影星

影星都係放腳架長曝,一個stop唔覺得會好有影響,呢到有冇影星高手

多謝巴打提點
搵日去試下玩下支鏡先

講漏左 我支係f4
想搵支大光圈嚟影星

影星都係放腳架長曝,一個stop唔覺得會好有影響,呢到有冇影星高手

開2.8都隨時快門太慢會拉線,f4...去澳洲果啲大草園零光害先諗啦

多謝巴打提點
搵日去試下玩下支鏡先

講漏左 我支係f4
想搵支大光圈嚟影星

開2.8都隨時快門太慢會拉線,f4...去澳洲果啲大草園零光害先諗啦

6D可以谷iso, 支鏡夠wide快門可以用慢啲

講漏左 我支係f4
想搵支大光圈嚟影星

16mm f2.8 10s 都只係緊緊救,16mm f4 30s 真係算把啦
我都想入部80D..

本身用緊500D KIT+50 1.8 + 55-200MM

諗住買凈BODY...但諗唔到配乜鏡好

有無人俾D意見我?
我都想入部80D..

本身用緊500D KIT+50 1.8 + 55-200MM

有無人俾D意見我?

換就換ff 啦
我都想入部80D..

有無人俾D意見我?

我有諗過想ff, 無耐沒咩錢, 最後都係入左部80d, 諗過入ef鏡, 但係睇返dxo評分, ef鏡, e.g. 24-70, 70-200, 插落apsc機, 分數跌得幾多, 所以建議巴打都係用返efs鏡, 又平又輕
我都想入部80D..

有無人俾D意見我?

我有諗過想ff, 無耐沒咩錢, 最後都係入左部80d, 諗過入ef鏡, 但係睇返dxo評分, ef鏡, e.g. 24-70, 70-200, 插落apsc機, 分數跌得幾多, 所以建議巴打都係用返efs鏡, 又平又輕

本身都有諗過上ff
但5d markiii iv 太貴..outbudget
6d 又驚對焦慢..因為會影運動相
所以考慮緊入80D..
上網搵過..有人sugget 配15-85果支鏡.
我諗緊跟kit買好定另外再配一支鏡咋

講漏左 我支係f4
想搵支大光圈嚟影星

16mm f2.8 10s 都只係緊緊救,16mm f4 30s 真係算把啦

點會唔夠? 你部咩機iso用幾多? iso去到5位數幾秒已經夜變日
我影星iso唔會就住用, 想靚就買個追星儀開長快門慢慢曝再用software疊啦
我都想入部80D..

有無人俾D意見我?

本身都有諗過上ff
但5d markiii iv 太貴..outbudget
6d 又驚對焦慢..因為會影運動相
所以考慮緊入80D..
上網搵過..有人sugget 配15-85果支鏡.
我諗緊跟kit買好定另外再配一支鏡咋

跟佢個支18一135usm kit對焦靜快,拍片一流

講漏左 我支係f4
想搵支大光圈嚟影星

點會唔夠? 你部咩機iso用幾多? iso去到5位數幾秒已經夜變日
我影星iso唔會就住用, 想靚就買個追星儀開長快門慢慢曝再用software疊啦

好有興趣睇下高iso 影既星可以有幾靚

講漏左 我支係f4
想搵支大光圈嚟影星

其實google下 銀河 光圈 F4已經揾到好多, 今時今日大部FF機noise control已經好好, 而且你影嘅野係離開你好多光年iso開高少少畫質差少少其實唔會好礙眼
我都想入部80D..

有無人俾D意見我?

買我支sigma 50-100mm f1.8 (行,兩年10個月保)$5999 連filter , 利申聽日賣80d 上ff
我都想入部80D..

有無人俾D意見我?

買我支sigma 50-100mm f1.8 (行,兩年10個月保)$5999 連filter , 利申聽日賣80d 上ff

又話過2年先上ff?
btw一早話你set野重覆晒
我都想入部80D..

有無人俾D意見我?

又話過2年先上ff?
btw一早話你set野重覆晒

唔好bin 啦,我知錯啦

其實google下 銀河 光圈 F4已經揾到好多, 今時今日大部FF機noise control已經好好, 而且你影嘅野係離開你好多光年iso開高少少畫質差少少其實唔會好礙眼

問題係靚果啲,無幾可唔係啲澳洲大草原,美國大陝谷果啲零光害地點囉
我都想入部80D..

有無人俾D意見我?

巴打諗住上邊部ff機?
我都想入部80D..

有無人俾D意見我?

巴打諗住上邊部ff機?

最近無乜新ff出...5d mark 4 太貴
我都想入部80D..

有無人俾D意見我?

巴打諗住上邊部ff機?

原本想轉會上d810, 但係賣唔出啲鏡,局住上5d4
我都想入部80D..

有無人俾D意見我?

巴打諗住上邊部ff機?

原本想轉會上d810, 但係賣唔出啲鏡,局住上5d4

Canon eos 80D
Sigma 10mm f2.8 dc
Canon efs 17-55mm f2.8
Sigma 24mm f1.4 art
Canon ef 50mm f1.8
Sigma 50-100mm f1.8 art dc
Sigma 50-500mm
Canon eos M3
Canon efm 11-22mm
Canon efm 18-50mm
Canon efm 50-200mm
你都係得支24mmArt同窮人50mm用得返啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞