Canon人入來(2)

995 回覆
10 Like 2 Dislike
用開RX100
借玩左幾個月SONY A77 APSC
感覺一般,但想轉玩大機
考慮緊80D定6D好??
求意見
用緊760D 17-40 f/4
感覺上呢個焦段吾太好 吾夠廣角又吾夠遠甘
利申:新手

屌你老母唔識字
用緊760d , 想入支廣角$5000樓下,有咩推介
各位知唔知5D4支USB模型邊到有得買
好想要

好似旺角萬成/有成有

Btw, 6D2 rumours,唔知堅定流

http://www.canonrumors.co/eos-6d-mark-ii-ef-85mm-f1-4l-is-sl2-to-be-announced-before-september-2017/

感覺好渣
仲用緊550D
Sigma 17-70 2.8-4
當天涯覺得幾夠用

想問下永諾啲外閃係咪好唔襟用?
想影下室內但budget有限
各位大大如去旅行帶支龍仔18 270 定kit 18 135 好,本身已經會帶支50 f 1.8 去街拍🙇🏻
利申760D新手
各位大大如去旅行帶支龍仔18 270 定kit 18 135 好,本身已經會帶支50 f 1.8 去街拍🙇🏻
利申760D新手

我去日本打算帶11-20同70-400算
已賣5d3,60d轉a7ii
仲係仲留住左部1d3
我用緊70D 前排先學影相

見屋企人入左支FUJINON既LENS XF10-24mm

我想問下我用唔用到? 屋企人都係岩岩先學影相

大家都唔識轉接環 我爬完文都唔識

有無巴打可以幫下手 有咩轉接環係岩用?
仲係仲留住左部1d3

有咩感覺
仲係仲留住左部1d3

有咩感覺

手感上變左頭勁重尾勁輕
但係拍片方面就唔同曬
其一係格式
其二我本身有堆手動鏡終於可以全部用曬
不過又因為身邊太多人用sony
唔到我唔轉機

但講日常用既就覺得60d個反mon設計得真心幾好
當然電量就會係下個問題
我a7ii拍片一日用左我差唔多10-12粒電

1d3就真係覺得出既顏色好靚,同要一部快既機影運動
我用緊70D 前排先學影相

見屋企人入左支FUJINON既LENS XF10-24mm

我想問下我用唔用到? 屋企人都係岩岩先學影相

大家都唔識轉接環 我爬完文都唔識

有無巴打可以幫下手 有咩轉接環係岩用?

好似冇咁轉呀
仲係仲留住左部1d3

有咩感覺

手感上變左頭勁重尾勁輕
但係拍片方面就唔同曬
其一係格式
唔到我唔轉機

當然電量就會係下個問題

我原本都想轉a7r2
上showroom 玩完,但發覺機輕鏡重拎得好辛苦,24-70 2.8 仲重過canon枝24-70 2.8 L 2,要再考慮
仲係仲留住左部1d3

有咩感覺

手感上變左頭勁重尾勁輕
但係拍片方面就唔同曬
其一係格式
唔到我唔轉機

當然電量就會係下個問題

我原本都想轉a7r2
上showroom 玩完,但發覺機輕鏡重拎得好辛苦,24-70 2.8 仲重過canon枝24-70 2.8 L 2,要再考慮

其實我就主要玩老鏡既
支24-70都係用tamron + sigma mc11
仲要唔係常用
揸揸下就慣個手感

原廠個支唔抵屌
好想要

好似旺角萬成/有成有

http://www.canonrumors.co/eos-6d-mark-ii-ef-85mm-f1-4l-is-sl2-to-be-announced-before-september-2017/

感覺好渣

唔係喎,我覺得幾好
牙膏廠未必有咁好心
太渣又冇人買,太勁又搶走5D3/4 啲人

Btw, 今朝用7D2 加支 EFS 18-135 USM 影人溜冰
室內太暗,推到 ISO 6400都暗
除咗小白兔/小小白,師兄姊有冇好介紹
利申:新手,想影運動,所以想長焦啲,最好300或以上
好想要

好似旺角萬成/有成有

感覺好渣

唔係喎,我覺得幾好
牙膏廠未必有咁好心
太渣又冇人買,太勁又搶走5D3/4 啲人

Btw, 今朝用7D2 加支 EFS 18-135 USM 影人溜冰

再長焦距既好難手持啦
一係你買住支tamron 70-200玩住先
小小白光圈細左少少
利申:新手,想影運動,所以想長焦啲,最好300或以上[/quote]

再長焦距既好難手持啦
小小白光圈細左少少[/quote]

師兄 ,Tamron 有幾支70-200 2.8/F
Model A009 ok 嗎?
有支新 G2, 不過成萬蚊

另外tamron 行貨係咪可以上廠免費調焦?
Thanks

再長焦距既好難手持啦
小小白光圈細左少少[/quote]

師兄 ,Tamron 有幾支70-200 2.8/F
Model A009 ok 嗎?
有支新 G2, 不過成萬蚊

另外tamron 行貨係咪可以上廠免費調焦?
Thanks[/quote]

副廠預左對焦會慢,追唔切咬唔實,正常用唔覺,一影運動就知慢果半拍等於炒左

影運動又唔太長焦,小白兔真係最好option, 尤其用落apsc 個coverage 無得輸
巴打們 想問下主要想影風景既話買80D好定等6D2好定會有其他推介呢
因為我貪部6D2係平民FF機但已經等左成年都唔知會唔會出
巴打們 想問下主要想影風景既話買80D好定等6D2好定會有其他推介呢

6d2出左?

6d2出左?

未喇 我都想佢快d出
但係6d2出個價應該都唔平民
仲係仲留住左部1d3

有咩感覺

手感上變左頭勁重尾勁輕
但係拍片方面就唔同曬
其一係格式
唔到我唔轉機

當然電量就會係下個問題

我原本都想轉a7r2

其實我就主要玩老鏡既
支24-70都係用tamron + sigma mc11
仲要唔係常用
揸揸下就慣個手感

原廠個支唔抵屌

見到d無反ff咁細部 我有諗過轉a7ii
但係唔想用evf同唔玩老鏡係咪唔應該出a7ii

6d2出左?

未喇 我都想佢快d出

都唔知會唔會出
個流出網根本無了期延後

6d2出左?

未喇 我都想佢快d出

都唔知會唔會出
個流出網根本無了期延後

開頭話出無反ff取代6d2 後來又話4月發佈6d2

6d2出左?

未喇 我都想佢快d出

都唔知會唔會出
個流出網根本無了期延後

開頭話出無反ff取代6d2 後來又話4月發佈6d2

依家9月前添啦

不話其實有冇邊部可以平玩到ff呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞