[JUPAS睇路] 中大中文 送中學位

966 回覆
298 Like 6 Dislike
權力使人腐朽
再推
老鬼我無去到,所以唔太清楚。
但無論如何,針對雙學位既文宣、出設都支持。
預咗比人負評
其實好多間u都有類似programme
評分同埋credits都差唔多 只不過係今次同北大合作先有咁大反應姐
人地有冇推得咁倉卒先
推到啲資訊唔清唔楚咁
其實已經係好大嘅問題
話先通過後討論
嗰下真係好反感
敬啟者:

本人___為中文系本科生/舊生/研究生。據悉中文系將與北京大學合辦雙學位課程,雙學位課程本為美事,惟系方於課程細節、行政及相關條文上均無仔細解釋,草率推行,遺禍無窮。

七月三十日雙學位諮詢會及解釋會,系方在課程細節上含糊其辭,對在席學生提問均無法釋除疑慮。但是,系方卻已急於在八月九日本科入學資訊日將課程推薦給新生,實屬不負責任之舉。

本人僅在此要求學系再次舉行雙學位課程諮詢會,正面回應關於課程內容、行政乃至條文上各種不清晰處。

此致
香港中文大學中國語言及文學系

本科/畢業生/研究生
XXX 謹啟

二零一九年八月X日

咁得唔得
我唔太熟其他院校嘅情況,可否講下有咩programme 係相類?
呢個計劃推得咁急,加上課程設計又有啲問題,系方又唔正面回應。作為對系有歸屬感嘅舊生,反應大似乎不為過。
個類似programme點計分,唔負評你,不如你提啲例子黎俾中文系學下
個日師諮會已經有同學列出其他cu同hku既跨院校雙學位課程既學生要求
好多課程變雙學位後
無論係一course 3cred定6cred做單位
都增加左7成以上既學分要求
系主任點答?
「學校有唔同修業模式」
即係人地要求高人地事,中文系要求係咁低架喇吹呀?

請問你既資訊點黎?有無數據?
Fact checked

https://thestandnews.com/politics/天水圍女子被扯甩裙-警-掙扎太激烈-警棍扑男子未掌握資料/

https://lihkg.com/thread/1410156/page/1

係就係著裙
但立場記者內文報導係「扯甩」
少女自白亦冇講係扯高
妒忌乜撚?
妒忌人地證書同所學內涵不符??
妒忌學系大平賣導致學位眨值?
比我嘅感覺
推返先,唔係又畀人洗走
再推
問題唔係話兩間大學課程各自冇認受性
證書同內涵不符係講緊
佢有一張中大證書,但只係讀左一半中大本科課程
北大同理

既然兩間大學大多內容係一樣同重疊
新生亦冇讀多好多額外野
但點解會派兩張證書
咁係唔係全香港中文系課程有足夠相似
就可以互認?每間讀一個sem就拎到8張證書?
推推推!ching ho ball
Ching你唔好咁樣啦,要㩒住d怒火覆你真係好難
反對嘅原因從來都唔只一個
包括你上邊問過大家,反對係咪只係政治考量啊?
答完你一輪,依家又問係咪只係妒忌人有著數
幾廿抽問題你睇唔到,覆完你又spin走
大佬呀,咁點討論啊
鄧思穎個人網址http://www.swtang.net
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞