[JUPAS睇路] 中大中文 送中學位

966 回覆
298 Like 6 Dislike
屌你啲問題好撚on9
你唔反對學習細節、硬件配套嘅問題係咪證明呢啲問題唔重要?
你提出嘅係兩個獨立嘅programme,我係排jupas嗰陣已經知
而家送中學位同中文系同一個jupas code,想問下邊到公平?
同埋呢啲教育雙學位讀5年,同我ugc grad讀多個pgde分別唔大,認受性冇咩大問題,而且都真係應付到學生現實就業需要
我覺得教育文學士嘅雙學士學位同而家嘅送中學位根本唔一樣
而且當年有冇咁急推行,係咪面對住咁多嘅質疑都一意孤行?
等你答我,鄧思穎,不過都係要屌你老母
再推
一推再推
荀同公平係兩樣野
荀點計又係個問題
如果你覺得讀少左野、學少左野,但多左個學位係荀
Fine,我以為畀左咁多學費
學多d野,跟個好老師先叫荀
推推推
貼滿馮景禧啦屌
推到多啲FM見到
佢係個會到話2016中大已經開始計劃呢類課程
無份出席7月30個會嘅老師大部分係事前唔知情,去到系務會先知,亦有老師係個系務會到質疑但鄧hea9佢地
中大既cert應該係講緊你達到左佢個課程應有既水平
讀過晒d course但fail晒係拎唔到cert既,因為fail晒表示你冇應有水平

所以雙學位問題唔只係佢無讀4年中大
而係佢唔up to讀左兩個大學各4年應有既standards
講出重點
點解佢係規矩上成日強調自己合法呀?
就係因為佢個合約改左個規矩囉

本來4年唔應該拎到雙學位
佢而家係規矩上設計成4年拎到兩個學位

規矩?人唔笑狗都吠
各位巴絲打/師兄師姐你地好,我係中文系FM
今日academic counselling已經講明咗如果有fm有意join呢個雙學位計畫,就要15/8 send email申請,即係fm連係ocamp問組爸媽意見嘅機會都冇
真係好驚有啲同學咩都唔知就去咗內地,然後一世都見唔返

第一次用連登,有咩做得唔好請屌得細力啲
識唔識一啲新同學呀
同佢哋share呢個po
報ocamp嗰陣 啲OC有冇提起呢樣嘢?
根據模糊記憶,fm 6號 reg day個日應該會reg ocamp?中文系現屆系會同d oec係咪會收集哂fm d 個人資料 eg email電話乜乜乜
而家15號前要講意願,19號先正營,都無可能係ocamp到由爸媽親身講問題,咁可唔可能將成舊野嘅問題連埋代表會聲明乜乜乜整合做份電郵,一次過send哂比有去reg day嘅fm力陳弊處?
雖無辦法阻止件事推,但都可以叫fm睇路
好陰險呀
做實事

校長 段崇智教授 rt_vcoffice@cuhk.edu.hk
常務副校長 華雲生教授 bwah@cuhk.edu.hk
副校長 霍泰輝教授 taifaifok@cuhk.edu.hk
副校長 張妙清教授 fmcheung@cuhk.edu.hk
副校長 潘偉賢教授 wypoon@cuhk.edu.hk
副校長 吳基培教授 dkpn@cuhk.edu.hk
副校長 陳偉儀教授 chanwy@cuhk.edu.hk
文學院院長(暫任) 賴品超教授 pclai@cuhk.edu.hk
文學院副院長 (教育) 張展鴻教授 sidneycheung@cuhk.edu.hk
文學院副院長 (研究) 鄭宗義教授cy448cheng@cuhk.edu.hk
文學院副院長 (學生事務)
吳偉明教授 waimingng@cuhk.edu.hk
文學院 afo@arts.cuhk.edu.hk
中國語言及文學系系主任兼學部主任 鄧思穎教授 swtang@cuhk.edu.hk
中國語言及文學系副系主任(研究與學術交流) 張健教授 zhangjian@cuhk.edu.hk
中國語言及文學系副系主任(學生事務) 何杏楓教授 hoyan@cuhk.edu.hk
中國語言及文學系 chilan@cuhk.edu.hk
教務長 余蕙卿女士 kittyyu@cuhk.edu.hk
學生會會長 蘇浚鋒同學 cusu@cuhk.edu.hk
文學院代表 朱嘉禾同學 sucouncil@cuhk.edu.hk
中文系系會代表會 cuhkchllrc@gmail.com

另外中文系系會幹事會電郵未搵到 等師弟妹補完
*以上全屬公開資料,不涉及私隱問題
歡迎補充
唔知其他同學點
但係起碼我報ocamp嗰陣 完全冇人講起呢個話題

今日完咗Academic counselling都聽到有啲人叫朋友唔好join
建議系會除咗sd email之外
仲可以自己開一個會俾fm
咁都幾令人失望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞