[JUPAS睇路] 中大中文 送中學位

966 回覆
298 Like 6 Dislike
中文系系會不嬲都係以聯誼開心為主嘅,都唔能夠期望幫到本科生做到咩大力爭取,但而家係咁都可能要向下系會+代表會查詢下佢地有咩會做,畢竟佢地係制度入面,掌握資訊/資源比較多,係視乎佢地願唔願意(訓身)做。

o岩o岩search到今年系會叫「穆清」,有fb,但無email

利申死老鬼
同意
現階段我諗好難爭取到撤回雙學位
但必須俾fm有知情嘅權利
等佢哋自己選擇報唔報
同意,至起碼fm唔好唔知頭唔知路就報咗。
但點都試下玩大佢,令鄧思穎有咁難睇得咁難睇。
俾我就出封信呼籲新生杯葛雙學位
中文系既人表示睇唔過眼
同意杯葛!
而且要快
逼佢八月開埋個續會
仲要繼續咬死730未討論既師生諮詢機制
開完會當人9up
你老味
是一個新招數去招聘特務,間諜和港碟去做滲透工作
呼籲新生杯葛是要做,但是北大五個名額過來拿中大學位始終不是人事叫停到,這個計劃還要一簽五年,必須要制度內叫停才解決到問題。大家加油
minor中文嘅表示好嬲 睇唔過眼出嚟屌2句
原來一個缺乏細節考量嘅所謂「雙學位課程」係可以硬推嘅
本來開會嗰日有諗過望下咩事 但諗諗下覺得自己minor其實冇乜資格在場 所以冇去到
多謝樓上當日在場嘅講返個情形出嚟
開會2個鐘可以十問九唔知 一係賴比校方 重可以有教授盲撐 wtf?
咁我好質疑校方同中文系跨校合辦雙學位課程嘅能力
有關學生成績 特別係hon嘅問題 可以唔理公平性嘅
可以無視參加programme同本身中大中文系嘅fm們所讀嘅課程基準唔一樣嘅事實 然後照「計hon」
荒謬到一個點
當hon嘅作用同價值已經被抹殺 咁hon個制度要嚟托?
唔好話咩到時出到嚟做嘢hon唔重要
至少對想進修嘅同學仔嚟講 hon係重要嘅
再者 hon係根據學生表現而比 應比就比 唔值嘅就唔應該比 呢個唔應該因為「修業模式」嘅唔同而夾硬比hon
坦白講 ug都明嘅時候 點解系主任重可以唔明 抑或係 純粹我唔L理嘅心態?
係咪權鬥 或者有核心權力圈子 作為個minor小薯 我真係唔知
但係好明顯嘅係 今年嘅fm擺明比人有目的地擺咗上枱 而風險同後果要fm承受返
單單係呢樣嘢 都已經令我覺得系主任枉為教育者
好後悔當日冇去到開會 如果唔係我會直接屌在場盲撐嘅教授
硬推未能完善嘅課程
有意無意地skip學生提問
唔正面回答同學嘅質疑
應該直接問佢地 係咪唔識聽中文?
可唔可以表現得對得住你地自己教育者呢個身份?
定係覺得即使唔說服學生都可以強力硬推?因為中文系不嬲都權威主義㗎啦 冇學生夠膽公然反抗大粒嘢?
今次呢個會真係睇清楚某啲嘴臉 覺得有此系主任絕非中文系之福

啊啊啊 好後悔 真係應該去大大聲拍枱屌一次
唔好意思有啲長 不過真係不吐不快
多謝你願意吐心聲
我係個會嗰陣已經好嬲,我本身再想追問佢無回應到我嘅部分,但個主持就叫我諗下消化下頭先佢地答嘅嘢,然後畀左下一個人問,最後我到個會完左都無得問返

推到有新設
幫推幫推
推一把!
再推
輕輕自推
雙向呀
就算中大冇人上去,北大都會有人落嚟
就咁睇會有北大學生落黎 至於中大中文有無得把關就唔知啦
大小自適
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞