[JUPAS睇路] 中大中文 送中學位

966 回覆
298 Like 6 Dislike
繼續推
思穎你尋晚瞓得好唔好呀?
林奠鏟除異己開心到發夢都笑出聲
你呢?
你送班學生上北京
佢地渣都冇得剩嘅話
你良心過唔過意得去呀
再推!
呢個真係好好笑 救命 收唔到聲
成張學位詐騙案宣傳圖

鄧思穎都要被清算!!!!
老鬼一推
Tsw最鍾意搞面子工程,y1個個要上言語學概論俾佢氹到暈陀陀
上左位一年咋,已經按捺不住真本性
中文系從來只係佢上位工具
揚勵美善此生皆勇往,系歌我依然記得呀,但睇住個系一步步墮落我地可以點
推!
爸媽可能都做唔到啲咩 apply個雙學位課程要15號前
細o 就19號先開始 根本啲fm都唔知個雙學位課程係點運作

8月9號academic counselling 就已經係度sell 個雙學位課程
擺其他professor上枱出黎sell 個送中課程真係搞到我少少嬲 (因為好鐘意念欣)
(我唔明點解鄧系主任唔自己親自sell番)

完左個counselling之後 有幾個fm
走出去問班professor詳情
某張教授sell到個課程幾好幾好咁
班無知嘅fm聽到對眼發哂光

其實好多fm都唔知呢個所謂嘅雙學位課程係點樣操作
淨係留意佢嘅好處 不斷煲大個利而無視個弊
同開另外一個fm吹水 佢仲同我拗去北大讀兩年可以學到好多野
我真係唔見得
佢仲話如果呢個課程唔係今年政治敏感嘅時間推嘅話
佢自己都會去報 仲講多個北大degree出黎搵工易啲
我真係笑而不語

同學們 讀左成十幾年中文 客觀地衡量利弊唔係唔識下嘛?唔好盲地聽到北大就沖過去啦,比番啲文人嘅風骨好冇?

利申:今年fm
系方講到明計劃好似去兩年exchange咁,又得pass or fail,我唔知啲師弟妹會有幾認真對待,可能佢地好chur。但我自己嘅話,唔計hon就一定讀得hea啲。四年入面,我最大感悟係,理想同現實有好大落差。所以學得多唔多就見仁見智。
大陸同香港嘅學風唔同(即使大陸,復旦同北大嘅學會都唔同),係大家都知嘅事。而第二、第三年係打好基礎嘅關鍵兩年,我自己好多想法都係呢兩年建立。你可以諗下係咪真係咁鍾意北大嗰套,因為中間兩年影響真係好大!
但有個好現實嘅問題,北大唔計hon。換言之,第1、4年嘅course會計hon,而畢業論文有6creds(一般course得三creds)。 到你返到來,如果跟著個非北大系統嘅教授寫文,一來可能會寫得好辛苦;二來可能爛grade,導致爛咗個hon,咁我都唔知雙學位係咪真係幫到搵工。
最後,回歸出路問題。我諗咁多位師弟師妹,讀中文系日後都係想做老師,或者考研究院,中大四年嘅訓練其實好足夠。即使無pgde,敝系畢業生好多都搵到教席。若然有埋pgde,更是如虎添翼。若果要考本地研究院,中大中文學嘅post-grad必然係首選。雖然系主任同時係學部主任,但相信佢亦唔能夠隻手遮天。據我所知,有啲老師係好希望將資源用係培養本地研究人材。作為中文系嘅親生仔,只要有一定能耐,相信唔會輸畀雙學位。既然係咁,又有無必要返北大兩年,過著啲自我審查嘅日子?
說話講到呢度。如果fm衡量過之後,仍然覺得雙學位好吸引,好想報。作為師兄,唯有祝你好運。
請廣傳!
fact checked!
俾fm知道實情
因為一大堆fm 唔肯自己做research、唔肯自己睇多啲info.
仲有一大堆人真係以為係北大讀完兩年真係會易搵到教席啲。作為都係fm 嘅我同佢地哂幾多口水講 :「係中大讀四年再補個pgde ,好過係中大讀yr1、4 北大yr2、3;
呢個所謂雙學位學嘅野甩頭甩骨、到頭唔到岸 」
其他fm 都好似當我老點佢咁。
學師兄咁講,真係祝佢地好運。

個人覺得,如果真係禁有志於學、好想係北大學野,點解唔係中大讀完4年再去北大進修。咁樣點都好過無啦啦中間果兩年u-life去左兩年exchange。不過說穿了,好多人對眼都淨係留意到雙學位呢3個字帶來嘅成本利益,漠視左其他外力。(講真呀,雖然佢話如果係北大讀讀下唔鐘意可以番番黎。但係邊個知到時係唔係真係可以咁,就算突然番到黎啲cred又點計,hon又點計番。我真係諗唔明點解會有人覺得係利大於弊。我數學差,條數點計都計唔到)

不過話時話,我一路都好好奇啲nds會唔會報呢個雙學位課程😂
自推!
Nds唔報得呢個架,只有本地學生先報得
擺到明target送香港學生中
每日一推
繼續推
推!!!
有冇人知15號interview 嘅時間地點?
可以貼啲文宣喺場地附近
好正!
力推!
圖借來用,幫你上page。
再推
推到多啲人見到
推推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞